Obitelj Blažeković ne odustaje od zelja: Problem su nakupci koji varaju na vagi

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Obitelj Blažeković jedna je od rijetkih u Koprivničkim Bregima koja je ostala vjerna tradiciji uzgoja zelja. Još uvijek Blažekovići zelje imaju na površini od tri rali, a iako svake sezone i oni razmišljaju o odustanku od uzgoja, i dalje su vjerni tradiciji koja je nekad krasila njihove Brege.

– Ovo će sad biti već četvrta sezona zaredom da će urod biti smanjen. Prošla su vremena kad je svake godine urod bio odličan i očito je da klimatske promjene pogoduju razvoju bolesti koje uništavaju usjeve – priča nam Željka Blažeković.

Blažekovići su okrenuti isključivo vlastitoj prodaji i još uvijek uspijevaju pronaći kupce za sav urod pa nisu prisiljeni surađivati s otkupljivačima. Vlastitom prodajom ostvaruju veće prihode pa se, ističe Željka, ipak od uzgoja ostvari kakva-takva zarada.

– Nama su najveći problem nakupci koji varaju na vagi. Da bi oni nešto zaradili,  spuštaju cijenu, a onda u vreće za koje tvrde da imaju 30 kilograma, stavljaju i po deset kilograma manje zelja. Nažalost, danas dosta potrošača pazi na svaku kunu pa nasjedaju na njihove trikove i tek kad dođu doma, ako idu vagati vreću, shvate da su prevareni – žali se Željka Blažeković.

Sam uzgoj zelja, ističe Željka, zahtijeva dosta truda i vremena i to nije nimalo lak posao. Uz sve manji urod, dodatni problem uzgajivačima je i pronalazak radne snage u udarnom dijelu sezone.

– U pomoć nam uskaču naša djeca, ali to nije trajno rješenje. Danas je teško naći radnike za poslove na zemlji i taj problem izražen je u svim granama poljoprivrede. Bez obzira na sve poteškoće i probleme namjeravamo i dalje ostati vjerni tradiciji uzgoja zelja – zaključila je Željka Blažeković. 

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Jedite jaja za bolje reflekse

Želite li brže reagirati na situacije oko sebe, pokušajte svako jutro pojesti jedan ukusan omlet od jaja. Ova hranjiva i zdrava namirnica sadrži aminokiselinu tirozin

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI