OBITELJ U TROŠNOJ KUĆI Siroti otac Ivo: Sve bih ja to riješio da nisam teško obolio od raka pluća

Sve što vidite oko kuće, štalu, vrt, ja sam to napravio – pomalo sjetno nam priča vidno umorni Ivo


Autor: podravski.hr — 12.11.2017. / 14:37 Aktualno

Obitelj Vinkovič treba našu i vašu pomoć

Četveročlana obitelj Vinković živi u trošnoj kući staroj 40 godina u naselju Bočkovec kraj Križevaca. Supružnici Ivo (65) i Ivanka (36) te njihova djeca Katarina (7) i Marko (6) žive u teškim uvjetima, krovište im prokišnjava, zidovi su oronuli, a sprema se neugodna i hladna zima koju dočekuju bez drva.
Žive s mizernim primanjima s obzirom na to da su oboje nezaposleni, a izdaci za kućanstvo debelo premašuju prihode. Računi su im blokirani, u redu za naplatu čekaju telekomi i banke, dugovi se gomilaju.
Ivo nam priča kako bi on to sve riješio samo da može raditi. Nažalost, prije četiri mjeseca saznao je da ima rak pluća, a priča nam kako ga je nosio i duže, samo što toga nije bio svjestan.
– Proveo sam 18 godina radeći u Sloveniji u voćarstvu, a nakon što sam se vratio, nekoliko godina proveo sam radeći u Križevcima dok nisam ostao bez posla. Sve što vidite oko kuće, štalu, vrt, ja sam to napravio – pomalo sjetno nam priča vidno umorni Ivo.
Supruga Ivanka mora se brinuti o dvoje malodobne djece koja se spremaju ući u obrazovni sustav.
– Ne mogu ostaviti klince, moram se brinuti za njih, a i Ivo treba njegu, ima dana kada mu je jako teško – objašnjava Ivanka zašto ne može tražiti posao.
Katarina (7) krenula je ove godine u prvi razred, trebalo je nabaviti knjige i opremiti dijete za školu, a Marko u malu školu. Vinkovićima ponekad pomažu članovi obitelji, pakete im donose dobročinitelji poput Livije Jakopović i njene Facebook-grupe Dobro je činiti dobro, a pomoć dobivaju i od Centra za socijalnu skrb.
– Obitelj Vinković dobiva socijalnu naknadu od 1600 kuna, naknadu za ogrjev od 960 kuna godišnje, 200 kuna subvencije za trošak električne energije, a nedavno su dobili i peć vrijednu 2200 kuna – objasnila je Sanja Jakopović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb. (as)
FOTO: ZDENKO BALOG