Obitelj Višak dala si je truda, obnovili stoljetnu klijet na ponos svojih predaka

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Stoljetna klijet obitelji Višak iz Dijankovca, križevačkog prigradskog naselja, odnedavno je među najljepšima u tom vinogradarskom predjelu. Prema riječima gazde Stjepana, inače rodom iz Hižanovca, u obnovu je uloženo nekoliko desetaka tisuća kuna, i sve na njoj je tip-top. Novo krovište, prozori s tradicijskim motivima, uređen je i okoliš. Mala oaza na pitomom kalničkom gorju pravi je odmor za dušu.

– Staru klijet nismo rušili, samo smo je obzidali. Gradio ju je moj djed 1928.godine. Nismo žalili novca samo da je dotjeramo jer nam mnogo znači – objasnio je Stjepan Višak. Kaže, ako bude zdravlja, družit će se u njoj u svakoj prilici. A i nije im daleko, jer žive u Dijankovcu.

Ispod klijeti 240 je trsova raznih cijepljenih sorti, poput rizlinga i muškata. U utorak smo ondje zatekli i Stjepanovu kćer Martinu, koja je orezivala lozu poput prave profesionalke. Ocu Stjepanu zbog zdravlja teško je raditi sve poslove, ali kad je vino u pitanju, ništa ne prepušta slučaju tako da je grožđe nakon berbe njegova briga. – Dok god ću moći, dolazit ću ovdje i brinuti se o klijeti i vinogradu, a za budućnost nema straha jer moja kći sigurno će nastaviti ovu tradiciju – rekao je Stjepan Višak.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Šestorica vatrogasaca otišla na Brijune

Prema odluci glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, prva skupina sa šestoricom vatrogasaca s područja grada prošli tjedan otišla je na dislokaciju u Nacionalni park Brijuni.

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI