Obiteljski horor u Podravini: Djecu ostavio nemoćnoj baki i djedu, jela stari kruh, u školu išla gladna

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Muškarac iz okolice Đurđevca zanemarivao je dvoje djece zbog čega ga na Općinskom sudu u Koprivnici uskoro čeka suđenje. Prema optužnici koprivničkih tužitelja koju je ovih dana potvrdio Općinski sud, neodgovorni otac pune se četiri godine nije brinuo za dvojicu maloljetnih sinova. Svjestan svojih roditeljskih dužnosti svu je brigu povjerio svojim roditeljima, a djecu kao da nije niti imao.

Otišao je u Njemačku gdje se zaposlio i promijenio ime, a kada se vraćao kući u okolicu Đurđevca, djecu nije niti posjetio. Da slučaj bude užasniji i čin neodgovornog oca još teži, njegovi roditelji koji su se brinuli o djeci, starije su životne dobi i slabijeg imovinskog stanja, a on im ni na koji način nije pridonosio za uzdržavanje djece.

Nesretni su baka i djed s unucima živjeli u neimaštini, u vrlo skromnim uvjetima. Otac se uz sve to nije interesirao za djecu, nije im kupovao udžbenike niti školski pribor, a za njihov uspjeh u školi bilo ga je baš briga.

Tužitelji zbog svega navedenog u optužnici od suda traže da ga proglasi krivim i izrekne mu godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od dvije godine. Kazneni postupak protiv nemarnog oca koprivnički su tužitelji pokrenuli na temelju prijave đurđevačkog Centra za socijalnu skrb čiji su djelatnici počesto intervenirali u toj obitelji kako bi zaštitili djecu.

Okrivljeni je otac u svojoj obrani djelomično priznao krivnju, no pokušao je objasniti zašto se nije brinuo za sinove.

– S bivšom suprugom i sinovima živio sam kod svojih roditelja, a onda sam se rastao i otišao od roditelja, a djeca su ostala s majkom živjeti s mojima. No, bivša je supruga povremeno odlazila i djecu ostavljala mojim roditeljima koji su ih htjeli samo za sebe mada su skromnih primanja. Nadali su se da će dobiti primanja od države za uzdržavanje djece. Prije nekoliko godina na sudu sam tražio skrbništvo nad sinovima, no nisam ga dobio jer je moj otac svjedočio protiv mene. Sinovi su ipak godinu dana živjeli sa mnom, no kod mene je red, a to se njima nije sviđalo pa više nisu htjeli živjeti sa mnom niti sa mnom kontaktirati – rekao je u svojoj obrani optuženi otac.

Dodao je kako je za uzdržavanje djece poslao dva tri puta po 100 ili 200 eura, no kako nije mogao češće pomagati djeci jer nije bio u mogućnosti.

– Prije sam radio kao maser i slao sam djeci odjeću i obuću koju je bivša supruga bacala, a sada sam nezaposlen, nisam u financijskoj mogućnosti uzdržavati djecu i ne mogu naći posao – rekao je optuženi otac.

Djed nesretnih dječaka i otac optuženog nemarnog oca na sudu je iznio niz zabrinjavajućih detalja koji ne idu na ruku njegovu optuženom sinu.

– Promijenio je ime i živi u Njemačkoj sa svoje šestero djece, a ovu dvojicu doma nije pogledao dugi niz godina. Nije im dao ništa od stvari, niti je meni i mojoj supruzi dao novac za djecu. Stari smo, bolesni, imamo skromne prihode. Za jedno dijete primamo dječji doplatak 300 kuna, a drugo je dijete početkom prošle školske godine otišlo živjeti u Njemačku kod majke. Povremeno dobivamo pomoć od Centra za socijalnu skrb, a ja radim koliko mogu u šumi. Kupujemo u pekarnici samo stari kruh i zbog toga su djeca znala gladna ići u školu – potresno je ispričao okrivljenikov otac.

U svojstvu svjedoka tijekom istrage bila je ispitana i djelatnica đurđevačkog Centra za socijalnu skrb koja je potvrdila cijelu priču dvojice nesretnih dječaka. Navela je kako je majka iskazala želju za brigom za obojicom sinova, no kako jedan nije htio otići k njoj živjeti u Njemačku jer mu je bila želja završiti školovanje u Hrvatskoj. Centar za socijalnu skrb donio je odluku kako se skrbništvo nad djecu oduzme ocu i dodijeli majci iako su ranijom presudom Općinskog suda dodijeljena ocu. Sin koji je ostao živjeti u Hrvatskoj s bakom i djedom u školi je redovit, motiviran, primjerenog vladanja i nema negativnih ocjena.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI