Obiteljski život bivšeg saborskog zastupnika: Sa suprugom oslikava pisanice

Ivan Kolar (72), bivši saborski zastupnik i načelnik Općine Molve, uoči Uskrsa zajedno sa suprugom Dorom (68) većinu vremena provodi u izradi tradicijskih pisanica. Za izradu koristi tehniku pisanja voskom koja je jedna od najstarijih tradicijskih tehnika ukrašavanja jaja u Hrvatskoj.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Pisanice koje izrađujem sa suprugom krase brojne domove diljem svijeta, a to nas posebno veseli. Za izradu jedne pisanice potrebno nam je oko tri sata, no uloženi trud se isplati jer uvijek izmame oduševljenje onih kojima ih poklanjamo – kaže Ivan Kolar.

Pisanice su, ističu oni, najbolje od guščjih jaja. Kod oslikavanja pomno paze na svaki detalj, a tehniku pisanja voskom Ivan je naučio od Dore.

– Kad sam bio u političkim vodama, zbog silnih obveza nije me bilo doma po cijele dane, a odlaskom u mirovinu odlučio sam se supruzi pridružiti u oslikavanju pisanica. Nije mi trebalo puno vremena da usvojim tehniku pisanja voskom i mogu reći da uživam u njegovanju te tradicijske tehnike – kaže Ivan Kolar.    

Supruga Dora vješta je i u izradi pisanica tušem kojim oslikava razne vjerske i prirodne motive. Za izradu su počeli koristiti i drvena jaja koje Ivan izrađuje od lipe u svojoj radionici.

– Za izradu jaja od drva potrebno je dosta strpljenja i truda. Ponekad znam i cijeli dan provesti u izradi takvih jaja kako bismo imali dovoljno materijala za oslikavanje – kaže Ivan Kolar.

Dora je prije korona-krize često znala biti gošća na radionicama u molvarskoj školi i vrtiću kako bi tradicijsku tehniku prenijela i na mlade naraštaje.

– Veseli me kad svoje znanje mogu prenijeti i na mlade generacije i kad god se ukaže prilika, rado se odazivam na radionice jer mi je velika želja da se ova tradicijska tehnika još dugo njeguje kod nas u Molvama – kaže Dora Kolar.

FOTO Dinko Borozan

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI