Objavili naputak: Ministarstvo nas uči što jesti za blagdane i kako se jedu i bojaju jaja

Podravski list profile
Tako navode da se radi o razdoblju "intenzivnije kupovine hrane" i da bismo se trebali pridržavati ovih savjeta, a prenosimo ih u cijelosti

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je na svojim službenim stranicama naputke “Savjeti za sigurnu blagdansku kupovinu” u kojima navode što i kako treba kupovati i kako se hraniti za Uskrs. Tako navode da se radi o razdoblju “intenzivnije kupovine hrane” i da bismo se trebali pridržavati ovih savjeta, a prenosimo ih u cijelosti:

  • prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka
  • na tržnicu idite ranije ujutro kako bi izbjegli kupovanje namirnica koje stoje duže vrijeme na štandu
  • kupujte količinu hrane koju možete potrošiti u roku od tjedan dana kako ne bi stajala predugo
  • provjerite rok trajanja proizvoda
  • birajte zasebne namirnice u odnosu na grupno zapakirane kako bi imali bolji uvid u stanje namirnice
  • pri kupovini jaja pregledajte jesu li jaja čista i neoštećena
  • mesne nareske stavite pokraj hladnih namirnica u vašoj košari
  • svježe meso stavite u zasebnu vrećicu
  • čim stignete kući osjetljive namirnice odmah pohranite u hladnjak, a zamrznute u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute.

Prije svega, ističu kako bismo trebali koristiti jaja iz “pouzdanog i sigurnog izvora.” A je li jaje svježe ili nije, kažu, može se provjeriti “ako se jaje stavi u čašu hladne vode”.

-Svježe jaje ostane na dnu dok starije jaje pluta na površini, što je posljedica zračnog džepa u jajetu koji je veći što je jaje starije – pojašnjavaju i dodaju kako se preporučuje jaja kuhati prije bojanja…

-Prilikom pripreme tvrdo kuhanih jaja, ona bi u posudi trebala biti posložena u jedan red i prekrivena vodom najmanje 2 – 3 cm preko ruba jaja. Za savršeno tvrdo kuhana jaja, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim kuhati još 12 minuta. Svježa jaja koja se termički obrade (tvrdo kuhana jaja) moraju se pohraniti na temperaturu hladnjaka i konzumirati u roku do sedam dana, ali pod uvjetom da se neposredno izvade iz hladnjaka prije konzumacije. U hladnjaku se trebaju čuvati u ljusci, a ako je ljuska oštećena ili napukla, trebala bi se konzumirati što prije, tj. u roku 2 – 3 dana. Ponekad je teško utvrditi postoji li oštećenje ljuske, a potvrda za to je obojenje bjelanjka. Tvrdo kuhano jaje koje se čuva u hladnjaku očisti se od ljuske neposredno prije konzumacije. Jaja već očišćena od ljuske, makar su tvrdo kuhana potrebno je konzumirati u roku od jednog dana i čuvati u hladnjaku – savjet je Ministarstva.

Ako netko slučajno ne zna pojasnili su i kako se jaja moraju bojati. “Prilikom kupovine umjetnih boja za jaja, pripazite da su označene kao prehrambene boje jer kao takve udovoljavaju zahtjevima propisanim kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi.”

FOTO Ministarstvo poljoprivrede, Cropix

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti