Objavili plan smanjenja općina i gradova: Umjesto 22, naša županija imala bi tek 3 općine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Član udruge Glas poduzetnika Nikola Strahija izradio je kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave, koristeći strojno učenje (machine learning), a kao temelj logike koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu. Cilj je bio smanjiti neučinkovitost, ponajviše zbog modela financiranja, korištenja potpora i održivosti.

Kako se navodi u karti, rezultat je otprilike 430 lokalnih jedinica manje i oko milijardu kuna ušteda godišnje. U tom slučaju formirale bi se u našoj županiji tri velike općine, nešto slično negdašnjem ex-ju ustroju, s centrima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Sve dosadašnje općine izgubile bi formalni status lokalne uprave. Također, računalni model izračunao je kako su u našoj županiji trenutno tek dvije općine u deficitu.

Prikaz općina Podravine i Prigorja

Na ovoj KARTI možete pogledati kako bi to izgledalo u našoj županiji, a dodajmo i to da županije kao takve očito nisu predviđene.

U Općini Koprivnica bili bi Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec, Rasinja i Sokolovac s njihovim naseljima. U Đurđevcu Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Virje, Novo Virje, Novigrad Podravski i Podravske Sesvete. U Križevcima Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.

-Ovo je odlična analiza jer koristi tehnike strojnog učenja da optimalno odredi granice lokalne samouprave s obzirom na održivost modela financiranja. UGP ovime, kao i uvijek, prvi nudi javnosti ovakav tip analize temeljen isključivo na podacima koji bi trebao poslužiti budućoj Vladi kao predložak prilikom provedbe nužne reforme lokalne samouprave.  Naravno da je uz to potrebna i daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti – rekao je Vuk Vuković, ekonomski stručnjak udruge Glas poduzetnika.

Prema analizi Glasa poduzetnika

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

U automat klubu htio podvaliti lažan novac

Lažnih dvjesto kuna htio je jedan klijent podvaliti zaposleniku automat kluba u Ludbregu. No iskusno oko zaposlenika, koštalo je prevaranta kaznane prijave. Općinsko državno odvjetništvo

  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI