Objavili plan smanjenja općina i gradova: Umjesto 22, naša županija imala bi tek 3 općine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Član udruge Glas poduzetnika Nikola Strahija izradio je kartu optimalnog teritorijalnog ustroja jedinica lokalne samouprave, koristeći strojno učenje (machine learning), a kao temelj logike koristio je geolokacijske i financijske izvještaje za 2018. godinu. Cilj je bio smanjiti neučinkovitost, ponajviše zbog modela financiranja, korištenja potpora i održivosti.

Kako se navodi u karti, rezultat je otprilike 430 lokalnih jedinica manje i oko milijardu kuna ušteda godišnje. U tom slučaju formirale bi se u našoj županiji tri velike općine, nešto slično negdašnjem ex-ju ustroju, s centrima u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu. Sve dosadašnje općine izgubile bi formalni status lokalne uprave. Također, računalni model izračunao je kako su u našoj županiji trenutno tek dvije općine u deficitu.

Prikaz općina Podravine i Prigorja

Na ovoj KARTI možete pogledati kako bi to izgledalo u našoj županiji, a dodajmo i to da županije kao takve očito nisu predviđene.

U Općini Koprivnica bili bi Drnje, Đelekovec, Gola, Hlebine Koprivnički Bregi, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec, Rasinja i Sokolovac s njihovim naseljima. U Đurđevcu Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski, Molve, Virje, Novo Virje, Novigrad Podravski i Podravske Sesvete. U Križevcima Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec.

-Ovo je odlična analiza jer koristi tehnike strojnog učenja da optimalno odredi granice lokalne samouprave s obzirom na održivost modela financiranja. UGP ovime, kao i uvijek, prvi nudi javnosti ovakav tip analize temeljen isključivo na podacima koji bi trebao poslužiti budućoj Vladi kao predložak prilikom provedbe nužne reforme lokalne samouprave.  Naravno da je uz to potrebna i daljnja stručna analiza koja bi poštovala lokalne specifičnosti – rekao je Vuk Vuković, ekonomski stručnjak udruge Glas poduzetnika.

Prema analizi Glasa poduzetnika

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI