Kako je bivši direktor Piškornice Jozinović ‘napumpao’ golemu dobit na smeću kako bi sam sebi isplatio milijun kuna bonusa

Posebno se u poslovnom izvještaju za 2017. apostrofiraju negativni financijski utjecaji kupnje malog komunalnog poduzeća Prizma od poduzetnika i člana županove Mreže Josipa Vlaha za 3,5 milijuna kuna


Autor: podravski.hr — 22.08.2018. / 15:14 Aktualno

Član županove stranke Mreža Dražen Vlah (desno je Jozinović) svoje poduzeće Prizmu prodao je Piškornici

Odlagalište otpada Piškornica kod Koprivnice, koje se lani našlo u središtu velikog skandala nakon što je bivši direktor Mladen Jozinović sam sebi isplatio milijun kuna bonusa, ipak ne posluje tako fantastično kao što je to Jozinović prikazivao.
Kao osnovicu za isplatu milijunskog bonusa Jozinović je bio naveo sjajan poslovni rezultat tijekom 2016. godine i neto dobit od čak 10,2 milijuna kuna. No, financijski izvještaj koji je poduzeće ‘Piškornica sanacijsko odlagalište’ ovih dana predalo FINA-i za 2017. godinu otkriva kako to i nije trebalo biti baš tako. Prema tom izvještaju, koji potpisuje novi direktor Mladen Ružman, Piškornica je lani ostvarila dobit od 757.000 kuna uz gotovo istu razinu prihoda kao i preklani, odnosno nešto više od 20-ak milijuna kuna.
U čemu je kvaka? U prvom redu, troškovi amortizacije za deponij smeća lani su obračunati po godišnjoj stopi od 13,6 posto, dok je Jozinović primjenjivao stopu od samo pet posto, pa su se na tome ‘nabrali’ rashodi veći od tri milijuna kuna. Drugo, lani su na teret Piškornice u cijelosti pale i plaće radnika poduzeća Prizma koje je Jozinović preklani kupio za 3,5 milijuna kuna, što je bio dodatni trošak od dva milijuna kuna. I treće, materijalni troškovi povećani su za gotovo četiri milijuna kuna, prije svega zbog troškova sirovina, energije i najma.
Prvi se put u financijskim izvještajima izrijekom spominje i skandalozni bonus bivšeg direktora Mladena Jozinovića protiv kojeg policija po nalogu DORH-a već osam mjeseci provodi kriminalističke izvide.

PROBLEM S VODAMA
Povećan prihvat otpada poremetio je planirani proces odlaganja i zbrinjavanja u narednom razdoblju, osvrće se novo poslovodstvo Piškornice na Jozinovićev mandat.
“Time je promijenjen i režim stvaranja i zbrinjavanja procjednih i oborinskih voda koje se prihvaćaju u obodne kanale te će u idućem razdoblju iziskivati pojačan angažman na njihovu zrbinjavanju i obradi prije ispuštanja u potok Gliboki. Tome je dodatno doprinijelo i neadekvatno prekrivanje i stvaranje pokrova odlagališta na 18.000 četvornih metara odloženog otpada na trećoj plohi”, ističu u Piškornici priznajući da je za vrijeme bivšeg direktora dovoz enormnih količina otpada iz cijele Hrvatske poremetio planirano funkcioniranje odlagališta.

– Skupština i uprava društva (obje funkcije obavljao je osobno direktor Jozinović, op. a.) donijela je 31. prosinca 2016. odluku o isplati financijske nagrade članu uprave Mladenu Jozinoviću za iznimna postignuća i ostvaren pozitivan financijski rezultat u visini iznad 10 milijuna kuna u 2016. godini. Ukupni trošak je 1,57 milijuna kuna koji sadrži neto iznos od milijun kuna i pripadajuće poreze i doprinose. Naknada je isplaćena kao drugi dohodak tijekom 2017. godine – stoji u bilješci o ostalim troškovima poslovanja.
Posebno se u poslovnom izvještaju za 2017. apostrofiraju negativni financijski utjecaji kupnje komunalnog poduzeća Prizma od poduzetnika Josipa Vlaha, inače člana stranke Mreža župana Darka Korena, zbog “neizvršavanja obveza u iznosu od 1,5 milijuna kuna” te “dodatnih i neplaniranih troškova stjecanja Prizme u iznosu od 140.000 kuna poreza na dobit iz 2016. godine”.
– Od preuzimanja Prizme to društvo svoju djelatnost gospodarenja otpadom nije prilagođavalo novim tržišnim uvjetima, odnosno budućim novim propisima u gospodarenju otpadom. Posebno je izostala aktivnost Prizme na smanjenju poslovnog rizika uvjetovanog prestankom važenja koncesija (za odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, op. a.) koje su bile važeće na dan preuzimanja Prizme. Zbog toga neizvjesnost nastavka obavljanja ove djelatnosti prema novim zakonskim propisima predstavlja poslovni rizik za Piškornicu – ističe se u izvještaju o poslovanju.
Kupnja Prizme također je dio kriminalističkih izvida policije i Županijskog državnog odvjetništva, a provjerava se i suradnja privatnog poduzeća dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Roberta Markulina s Prizmom i Piškornicom na dobavi zemlje i šljunka za odlagalište otpada.
No, najveće financijsko opterećenje Piškornica očekuje zbog nužnih rezervacija od čak deset milijuna kuna za saniranje i zatvaranje postojećeg odlagališta otpada u idućih nekoliko godina. Sve do lani, ističu u Piškornici, novac se za tu namjenu uopće nije izdvajao i rezervirao na računu tvrtke. (rm)
FOTO: NIKOLA WOLF