REZULTATI RAZOČARALI Podravkini prihodi prošle godine pali dva posto, neto dobit niža čak 70 posto

Podravka se povlači s tržišta Tanzanije i Kine, odlučila je uprava


Autor: podravski.hr — 28.02.2018. / 19:18 Aktualno

Šef uprave Podravke Marin Pucar

Podravka je lani ostvarila 4,17 milijardi kuna poslovnih prihoda, što je pad od dva posto u odnosu na godinu ranije. Neto dobit iznosila je 54 milijuna kuna i niža je za čak 70 posto nego preklani, stoji u izvještaju koji je koprivnička kompanija danas objavila na Zagrebačkoj burzi.
Podravkina je uprava, doduše, u posebnoj tablici prikazala i korigirane poslovne brojke kojima su prihodi iz 2016., zadnje godine mandata predsjednika Uprave Zvonimira Mršića, knjigovodstveno umanjeni za oko 120 milijuna kuna, pa je lanjski pad nešto blaži nego što je to službeno objavljeno. No, službene brojke koje su poslane i Financijskoj agenciji na kraju ipak kažu: ukupan Podravkin prihod manji je dva posto, a profit gotovo 70 posto u odnosu na pretprošlu godinu.
Da stvar bude gora, riječ je o nerevidiranim poslovnim brojkama u koje nisu uključene rezervacije za sporna potraživanja od Konzuma.
– Potkraj 2017. godine ukupna izloženost Podravke prema Agrokorovim društvima na tržištu Hrvatske iznosi 93,5 milijuna kuna, od čega je 60,8 milijuna za mjenice, stari dug je 3,2 milijuna, a ostatak je potraživanje iz redovnog poslovanja. S obzirom da je proces nagodbe još u tijeku te da u ovome trenutku nema naznaka krajnjeg ishoda, Podravka će eventualne rezervacije za potraživanja prema društvima koncerna Agrokor uključiti u revidirane izvještaje – naveli su u koprivničkoj tvrtki.

Prema konsolidiranim financijskim izvještajima koje je danas potvrdio i Nadzorni odbor, Podravka je lani ostvarila tek 6,5 milijuna, a Belupo oko 48 milijuna kuna neto dobiti

Podravka je danas priopćila i kako se povlači s tržišta Kine i Tanzanije koje je bio otvorio bivši šef uprave Zvonimir Mršić, a Bliski istok i Sjeverna Afrika ostaju ako u prvoj polovici ove godine ostvare pozitivan rezultat.
– Novčani izdaci za navedena tržišta od početka 2015. iznose procijenjenih 150 milijuna kuna, dok je istodobno ostvareno nešto više od 20 milijuna kuna prihoda. Procijenjeni ukupni negativni rezultat u 2017. iznosi oko 52 milijuna kuna na razini neto dobiti, što je imalo negativan utjecaj na profitabilnost cijele Prehrane. Uprava je zbog toga donijela odluke o prekidu poslovnih operacija u Tanzaniji i Kini, dok je na tržištu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike uvela model poslovanja s nižim troškovima, a konačna odluka o poslovanju u toj regiji donijet će se nakon rezultata poslovanja za prvih šest mjeseci – tumače u upravi Podravke.
Prema konsolidiranim financijskim izvještajima koje je danas potvrdio i Nadzorni odbor, Podravka je lani ostvarila tek 6,5 milijuna, a Belupo oko 48 milijuna kuna neto dobiti. Prodaja poslovnog područja Kulinarstvo (Vegeta) podbacila je oko 3,5 posto u odnosu na preklani, a Dječje hrane čak 19 posto. Pritom je prodaja u regiji Adria (s Hrvatskom) pala više od 3,5 posto.
Usporedbe radi, danas je lanjske poslovne rezultate na burzi objavila i Tedeschijeva Atlantic grupa. Prihod od prodaje iznosio je 5,3 milijarde kune i bio je čak četiri posto veći nego godinu ranije, a neto dobit iznosila je 211 milijuna kuna, što je oko 30 posto više nego u 2016. godini. (rm)
FOTO: ARHIVA