Obnavlja se stadion, javna rasvjeta, vrtić, a gradi zvjezdarnica

Prema novom proračunu, ulagat će se u ceste, školstvo, gospodarstvo, rasvjetu, a gradit će se i zvjezdarnica te novi stadion

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Četvrta sjednica križevačkog Gradskog vijeća održana je prošle srijede telekonferencijskim putem te je na njoj prihvaćeno 27 točaka dnevnog reda, od kojih je najvažnija bila donošenje gradskog proračuna za 2022. godinu u iznosu 147,75 milijuna kuna.

Uoči donošenja proračuna, uvodno obrazloženje dao je gradonačelnik Mario Rajn istaknuvši kako mu je drago da su svi programi do sada doneseni jednoglasno i da na prijedlog proračuna nije upućen nijedan amandman te kako se njime nastavlja ravnopravno ulaganje u naselja i grad.

– U sam proces izrade proračuna i ove smo godine uključili naše građane koji su nam preko platforme dostavljali svoje prijedloge i od srca im zahvaljujem na tome. Cijeli proračun bit će na stranicama Grada. Vjerujem ili bih volio vjerovati da će svi vijećnici stati iza ovih prijedloga pogotovo jer ima niz odluka koje smatram vrlo pozitivnim za daljnji razvoj, ali ne samo u 2022. godini, nego i za naredno desetljeće, a pogotovo kad pričamo u kontekstu nove škole, za desetljeća koja dolaze – rekao je gradonačelnik Rajn.

Od najvažnijih projekata, sljedeće godine rekonstruirat će se Gradski stadion, provest će se rekonstrukcija javne rasvjete u naseljima odnosno uvesti LED javna rasvjeta, započet će se s prvim koracima prema potrebnoj dokumentaciji za izgradnju terminala za intermodalni prijevoz, a počet će se graditi i zvjezdarnica te prvi kozmološki centar u Hrvatskoj projektom SPARK na kojem su Grad Križevci partner.

Od ostalih projekata treba napomenuti kako će sljedeće godine završiti radovi na dogradnji Dječjeg vrtića Križevci, čime će biti riješen problem liste čekanja na upis u vrtić. Također, podići će se i iznos kojim Grad za smještaj svakog djeteta s područja Križevaca sufinancira s 920 kuna na 1000 kuna u vrtićima koji imaju jaslice, dok će se u onom vrtiću koji nema jaslice iznos sufinanciranja podići s 820 na 900 kuna.

Od sljedeće godine u planu je uvesti i produženi boravak u Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ pri čemu će Grad osigurati novac za financiranje djelatnika, a roditelji će financirati dio koji se odnosi na radne materijale i hranu.

Sljedeće godine provodit će se i značajna ulaganja u ceste s obzirom da će zbog izvođenja radova na vodovodu i odvodnji u sklopu projekta aglomeracije biti potrebno rekonstruirati prometnice. Uz to, u Ulici Ivana Viteza zamijenit će se vodnokomunalna infrastruktura i rekonstruirati prometnica, izgradit će se nogostup u Zagorskoj ulici, uređivat će se parkinzi u ulicama Frana Gundruma i kralja Tomislava, a radit će se i projektna dokumentacija rekonstrukcije Ulice Stjepana Radića.

Pored projekta aglomeracije, građane sljedeće godine čekaju dodatna ulaganja u razvoj vodoopskrbe programom sanacije gubitaka u vodoopskrbnom sustavu sredstvima Hrvatskih voda i sufinanciranjem Grada. Gradit će se i vodovodna mreža u naselju Karansko Brdo, te će se nastaviti radovi na magistralnom cjevovodu Carevdar – Glogovnica – Osijek Vojakovački prema naselju Ivanec Križevački, a izmjestit će se i vodovod na raskrižju Kiepachove, Tomislavove i Gundulićeve ulice zbog gradnje kružnog toka.

Ulagat će se i u dječja igrališta, na području naselja, tako i u gradu, a najveće ulaganje bit će u igralište u Dječjem vrtiću Križevci s obzirom da je zbog brojnih radova koji su provedeni i trenutno se provode to nužno.
Što se tiče gospodarstva, pored 1,2 milijuna kuna vrijednih potpora za male gospodarstvenike, novost je uvođenje nagrade za najinovativniji start-up na području novih tehnologija temeljem javnog poziva.

S obzirom na veliku zainteresiranost građana, u proračunu je povećana stavka za sufinanciranje izgradnje fotonaponskih elektrana na krovovima obiteljskih kuća s dosadašnjih 150 tisuća  na 500 tisuća kuna, a cijeli proračun dostupan je na stranicama Grada.

Od ostalih odluka, treba izdvojiti kako je podržana Odluka o dolasku novog poduzetnika u Poslovnu zonu Gornji Čret. Riječ je o tvrtki Allplan koja planira provesti 11,2 milijuna kuna vrijedna ulaganja i u konačnici zaposliti 20 osoba visoke i srednje stručne spreme.

Na sjednici su donesene i odluke o kreditnom zaduženju Grada u svrhu uređenja gradskog stadiona i pratećih objekata te u svrhu rekonstrukcije javne rasvjete. Naime, kako je u tijeku provođenje projekta aglomeracije vrijednog 320 milijuna kuna, od čega 15 milijuna kuna financira Grad iz tekućih sredstava, a kako bi se mogla provoditi ova dva važna projekta, Grad će se kreditno zadužiti i to za uređenje Gradskog stadiona sedam milijuna kuna i za uređenje javne rasvjete 8,5 milijuna kuna.

Foto: Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI