Obnova Zrinskog: Najesen ćemo znati budući izgled, Grad ima plan za vlasnike oronulih pročelja

Podravski list profile
Još dakle, nije poznato, u kojoj će se mjeri raditi o kozmetičkim preinakama, a koliko u stvarnom zadiranju u formu

Koprivnički Zrinski trg najesen će, vjerojatno uz Dan Grada, imati svoje buduće “obrise”, u vidu idejnog rješenja najavljene obnove. Danas je u Gradskoj upravi objavljeno tek da je gotov “model” koji može poslužiti zainteresiranim arhitektima u ideji kad budu radili svoje prijedloge.

On je većim dijelom utemeljen na javnoj anketi Grada Koprivnice koju je ispunilo više od 1500 sugrađana, a mogli su odgovarati na više ponuđenih pitanja i detalja oko budućeg izgleda trga. Gradski su oci potvrdili kako bi se idejna rješenja mogla znati do početka studenog, idućeg proljeća krenuli bi natječaji, a radovi moguće tijekom ljeta. Novi Zrinski trg, za koji je, gradonačelnik Mišel Jakšić rekao da ostaje u naslijeđe građanima “barem u idućih stotinu godina” trebao bi u svom punom sjaju osvanuti negdje u 2021. godini.

Još dakle, nije poznato, u kojoj će se mjeri raditi o kozmetičkim preinakama, a koliko u stvarnom zadiranju u formu. No, jedno je sigurno, sve sudionike radova, od arhitekata, stručnog žirija, do komunalaca koji će morati kopati i postavljati novu infrastrukturu i na kraju izvođača čeka ozbiljan posao.

Maja Kireta, Mišel Jakšić, Ksenija Ostriž i Tomislav Golubić

– Paralelno s anketom, izrađena je i Prometna studija centra Koprivnice, od strane profesora Sveučilišta Sjever, stručnjaka s područja prometa, Konzervatorska studija od strane stručnjaka iz Muzeja grada Koprivnice i Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture te su održani sastanci sa stanarima Trga, vlasnicima poslovnih prostora te predstavnicima javnih ustanova koje djeluju na trgu i u životu grada Koprivnice – navode u Gradu, a mi doznajemo da gradska uprava već ima nekoliko ideja kako “prisiliti” vlasnike objekata čija su pročelja oronula i opasna, da krenu s obnovom.

– Imaju rok do kojeg moraju vidjeti kad će i kako krenuti s obnovama, nema šanse da im to dopuštamo nakon što obnovimo trg – rekao je Tomislav Golubić, pročelnik za izgradnju grada, dok je Jakšić napomenu:

-Ovaj projekt smo u Gradskoj upravi doživjeli kao pečat i početak brendiranja Koprivnice u 21. stoljeću. Priču oko rekonstrukcije središta Koprivnice treba vezati uz daljnji razvoj i širenje grada u našim prigradskim naseljima, uz daljnji razvoj obrazovnih institucija, poduzetništva i gospodarstva.

A da će ovo biti vrlo interesantan projekt za arhitekte diljem države potvrdila je i Maja Kireta, predstavnica Udruge arhitekata Varaždin koja je i predstavila navedeni model. Radi se o više od 30.000 kvadrata javnog prostora, to je izazov, kazala je. Dodajmo kako se skoro očekuje i javna rasprava o mogućim prometnim i vizalnim rješenjima okolnih ulica poput Svilarske i Nemčićeve, a koja će se naslanjati na obnovu trga.

FOTO Dubravko Vutuc

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti