Oboljeli od Parkinsona ponovno će hodati

Novi uređaj pod nazivom gammaCore mogao bi pomoći oboljelima od Parkinsonove bolesti sprječavanjem padova i olakšavanjem hodanja i kretanja.

Mali uređaj drži se u ruci, a djeluje tako da šalje impuls do živca koji se nalazi u vratu koji potiče proizvodnju kemikalije potrebne za održavanje ravnoteže i mobilnosti. Očekuje se da bi ovaj proizvod mogao revolucionirati brigu o oboljelima od Parkinsonove bolesti, budući da oni često imaju problema s hodanjem, slomljenim kostima zbog padova ili su pak prisiljeni izolirati se jer ne mogu sudjelovati u socijalnom životu kao prije bolesti.

Uređaj koji se drži u ruci mogao bi im pomoći

Ova neinvazivna naprava drži se u ruci i potiče proizvodnju neurotransmitera acetilkolina koji je u deficitu kod ljudi oboljelih od ove bolesti. Acetilkolin stimulira živac vagus koji je zaslužan za održavanje ravnoteže. – Nadamo se da će poboljšati kretanje tih pacijenata jer se oni boje hodanja kako ne bi pali i slomili nešto zbog čega im mišići slabe te oni postaju još ranjiviji. Ovo bi im donekle moglo vratiti normalan život – rekla je liječnica s gerijatrijskog odjela Sveučilišta Newcastle Alison Yarnall. GammaCore već dokazano pomaže kod glavobolja, migrena i epilepsije.

Foto (mirror.co.uk)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI