Obračun Miljenka, Štefana i Danijela u Križevcima: Zatočili ga, istukli i odvezli u “noćnu vožnju”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Teško je opisati kakav je strah sredinom veljače u jednom mjestu u okolici Križevaca pretrpio nesretni Danijel, a nesvakidašnjeg tijeka priče zaista se ne bi posramili bolji holivudski triler-klasici.

Prema optužnici koju su nedavno podigli tužitelji, Štefan i Miljenko oteli su Danijela i prijetili mu smrću. Pritom su ga i dobro namlatili kako bi ga otjerali od Miljenkove kuće. U kakvom su odnosu Miljenko i Danijel, nije nam poznato, niti smo to u ovom dijelu postupka mogli doznati, no drugookrivljeni Miljenko cijelo vrijeme u svojoj obrani tvrdi kako mu je Danijel neprestano provaljivao na kat kuće u kojoj živi. Bilo to istina ili ne, to nije nikakvo opravdanje za ono što je Miljenko, zajedno sa svojim kompićem Štefanom, učinio Danijelu.

U gluho doba noći 12. veljače Miljenko je pozvao Štefana kako bi obavili akciju kojoj je bio cilj zastrašiti Danijela i zauvijek ga otjerati iz njegove kuće. Upali su k Danijelu, Štefan ga je odmah uhvatio za vrat, a drugom rukom udario u lice. Miljenko ga je istovremeno udarao štapom po glavi. Tako udruženi Štefan i Miljenko ugurali su Danijela u automobil, naravno, protiv njegove volje. Miljenko je sa sobom, kako bi Danijelu bio uvjerljiv u namjeri da ga smrtno prestraši, ponio i lopatu.

– Zakopat ću te, samo te psi budu mogli naći i otkopati – oštrim je glasom Miljenko govorio Danijelu tijekom vožnje automobilom u nepoznato.

Tijekom te vožnje Danijel se, kako navode tužitelji, ozbiljno uplašio za svoj život. Kao i ne bi, osim što su ga na silu i batinama uvukli u auto, sa sobom imali i lopatu koja je Danijelu bila poruka da će ga njome zakopati nakon što bude mrtav, a još su ga tijekom cijelog vremena vožnje udarali po tijelu. Kada su stigli nedaleko od mjesta u kojem inače Danijel živi, izvukli su ga iz automobila. Kraj Danijelove agonije bio je blizu što on svakako tada nije znao, ali morao je proći još jednu torturu. Miljenko ga je “postrojio” i štapom izudarao po leđima i nogama u prizoru koji je teško zamisliti. Nakon toga, Danijel je ipak uspio pobjeći.

Nije nam poznato jesu li divljaci koji su ga zatočili, provozali i pretukli krenuli za njim ili ne, no Danijel se uspio domoći slobode. Nakon što je stigao kući, pozvao je policiju. Križevački su “plavci” ispitali Danijela i odmah uhitili osobe koje su ga maltretirale. Nakon ispitivanja kod državnog odvjetnika, prebačeni su sucu istrage koji ih je pustio na slobodu uz mjere opreza. Štefan i Miljenko ostali su na slobodi uz uvjet da se Danijelu ne približe na manje od 50 metara i zabranili im uspostavljanje bilo kakvog kontakta, izravnog ili neizravnog s njima. Nedavno im je Općinski sud produljio takve mjere zato što su ih se do sada pridržavali. Zaključeno je tako da ne postoji osnova za određivanje istražnog zatvora protiv njih. Poštuju li mjere opreza, provjeravat će križevački policajci.

Na sjednici održanoj na sudu zbog prijedloga tužitelja za produljenjem mjera opreza, Štefan je kazao kako Danijela uopće ne poznaje, ne zna ni gdje stanuje.

– Sreo sam ga samo jednom i to vezano uz Miljenka – kratak je Štefan bio na sudu. Drugookrivljeni Miljenko je, kao što je u uvodu teksta navedeno, ipak bio malo detaljniji.

– Nisam imao namjeru nauditi Danijelu, samo sam htio da izađe iz kuće u kojoj i ja živim, budući da je Danijel povremeno dolazio provaljujući na kat moje kuće. Negdje početkom veljače ili siječnja ove godine Danijelu sam našao posao u Zagrebu i on je prestao noćiti u mojoj kući. Nakon tih nekih 15 dana rada u Zagrebu Danijel se 11. veljače pojavio u mojoj kući. Tada sam ga zadnji put vidio jer ni poslije toga nije dolazio u moju kuću – rekao je na sudu okrivljeni Miljenko ne izjašnjavajući se o krivnji zbog optužnice podignute protiv njega.

Uostalom, to nije bio ni predmet sjednice sudskog optužnog vijeća. Na kraju svakako treba naglasiti kako su okrivljeni Štefan i Miljenko otprije osuđivane osobe i to je sud uzimao u obzir tijekom odlučivanja o izricanju mjera opreza, no odlučeno je da se ostave na slobodi zato što se uvijek priklanja blažim mjerama ako je procijenjeno postiže li se time njihova svrha.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI