Obrana od poplava: Šire akumulaciju u Rasinji kako bi štitili kuće od vode

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hrvatske vode planiraju urediti, produbiti i proširiti akumulaciju Rasinja kako bi bila spremna primiti što veći vodeni val, rasteretiti korito potoka Gliboki i dati veću sigurnost kućama kojima bi prijetile poplave.

Inače, brana i akumulacija na rasinjskom području izgrađene su sredinom 80-ih godina prošlog stoljeća, na vodotoku Gliboki. Još prošle godine stručne su službe u Hrvatskim vodama analizirale funkcionalnost brane i napravile četiri moguća modela proširenja akumulacije. Ovih dana županijski Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i prirode trebao bi donijeti rješenje prema kojem će biti vidljivo je li potrebna studija utjecaja na okoliš.

– Cilj ondašnje izgradnje tadašnje brane bio je zadržavanje velikih voda i u svrhu obrane od poplava, korištenje akumuliranih voda za opskrbu ribnjaka i navodnjavanje – naveli su u Hrvatskim vodama.

Radi se o višegodišnjem planu Hrvatskih voda obrane od poplava na području Mura – Drava „Malog sliva Bistra“ za područje sjeverozapada Hrvatske. Inače, nekad kritična točka bila je kod kanala Gliboki u naselju Torčec, gdje je bilo moguće izlijevanje na desnoj i lijevoj obali kod velikih voda.

– Kod redovne obrane od poplava, kad vodostaj dostiže 0,5 metara ispod donjeg ruba ploče mosta na cesti u Drnju te dojave većih oborina, odmah treba pristupiti pražnjenju akumulacije u Rasinji radi prihvata vodnog vala i daljnjeg puštanja vode kroz temeljni ispust – tako su nekad upućivali u Hrvatskim vodama, no u međuvremenu zbog izvedenih nasipa u Torčecu, na lijevoj i desnoj obali, smanjena mogućnost izlijevanja vode prema objektima.

Svi se sjećamo rujna 2014. godine kad je drnjansko područje pogodila velika poplava. Nova akumulacija u Rasinji još će dodatno zaštititi naselja nizvodno od brane.

– Prilikom građevinskih radova na uređenju akumulacije moguć je kratkotrajni negativni utjecaj zahvata na stanovnike naselja koji će se očitovati u poteškoćama u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Moguće je privremeno smanjenje kvalitete zraka uslijed povećanja prašine i ispušnih plinova od radnih strojeva te povećanje ugroženosti bukom uslijed građevinskih radova, posebice za stanovnike u obiteljskim kućama koji se nalaze na najmanjoj udaljenosti od područja zahvata – naveli su u Hrvatskim vodama.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI