OBRANE OPTUŽENIH Direktori Kovač i Varga na Županijskom sudu: Nismo krivi za milijunske zloporabe u PZC-u

Uskoro se očekuje nepravomoćna presuda


Autor: podravski.hr — 20.01.2018. / 19:17 Aktualno

Ilustracija / Poduzeće PZC Cestogradnja radilo je na obnovi prometnica

Direktor PZC Cestogradnje iz Koprivnice Mladen Kovač (57) i predsjednik uprave PZC Varaždin Saša Varga (46), kojima se sudi zbog zlouporabe teške 3,6 milijuna kuna, iznijeli su obrane na Županijskom sudu u Varaždinu.
Varga je kazao kako su sva pravila poslovanja i odnosi između varaždinskog PZC-a i Cestogradnje u kojoj je prema dogovoru s drugooptuženim Vargom postavljen za direktora, bili precizno dogovoreni ugovorom.
– Ne smatram se ni najmanje odgovornim, ne znam kome bih ja pribavio protupravnu korist. Sebi osobno nisam pribavio niti lipe koristi. Također, smatram da se PZC nije ni na koji način okoristilo jer su većinski vlasnici tog društva tri županije i Hrvatske ceste uz 200-tinjak malih dioničara. PZC Cestogradnja svih je 11 godina poslovala s dobiti i PZC ni na koji način nije negativno utjecao na rad Cestogradnje. Cijene usluga su varirale ovisno o poslovnim rezultatima Cestogradnje i odnosile su se na raznovrsne poslove. Sve obveze prema državi poštivale su se također uredno i prema zakonskim propisima. Redovito su se isplaćivale plaće i stimulacije i u tom kontekstu mi je čudna tvrdnja vještaka da su plaćanjem PZC-u zakinuti radnici – rekao je Mladen Kovač.
Objasnio je kako je PZC Varaždin obavljao uslužne poslove za Cestogradnju zato što ta tvrtka nije imala sve potrebne dozvole i licence. Što se tiče računa PZC-a za koje se tvrdi da su nerealno uvećani, Kovač se branio kako ga nitko nije nagovarao na bilo kakve manipulacije ili friziranje bilo čega jer toga nije bilo. Opisao je Kovač kako je znog problema u naplati kod PZC-a 2011. godine Cestogradnja za njih digla kredit, a to je bilo normalno kako bi se prebrodilo razdoblje s poteškoćama u naplati.
– Do problema je došlo kada smo kao podizvođač izveli radove za PZC, ispostavili račune, no PZC nam nije platio jer ni sami nisu naplatili potraživanje Hrvatskim cestama i Županijskoj upravi za ceste. Računi za administrativne usluge nisu se plaćali drugačije nego kompenzacijom – zaključio je u svojoj obrani Mladen Kovač. Njegov nadređeni, predsjednik uprave PZC Varaždin Saša Varga, porekao je krivnju i detaljno objasnio poslovanje i međusobne odnose između PZC-a i tvrtke kćeri Cestogradnje. U svojoj obrani samo se jednom dotaknuo suoptuženog mu kolegu Mladena Kovača.
– Što se tiče faktura, nikada nisam pričao s Kovačem. Te su poslove obavljale stručne službe PZC-a, a Kovač i ja smo razgovarali samo ako bi došlo do značajnijih problema u poslovanju – objasnio je Varga i naglasio kako porezna uprava nije pronašla nikakve nepravilnosti u njihovom poslovanju.
Prema optužnici, Kovač i Varga terete se da su u poslovnim odnosima varaždinskog PZC-a i sestrinske Cestogradnje, nerealno uvećali cijenu radova i usluga i dogovorene poslove preplatili za 3,6 milijuna kuna oštetivši Cestogradnju za taj iznos. (ke)
FOTO: ILUSTRACIJA