OBRAT U ISTRAZI Je li prijatelj poginulog Franje lagao o tome tko je kobnog dana vozio traktor

Te kobne nedjelje prijatelji su isprobavali Porićev novi teški traktor marke daimler benz


Autor: podravski.hr — 17.11.2017. / 15:59 Crna kronika

Ispod ovog traktora poginuo je Franjo Kranjčec (66) iz Đelekovca

Nakon velikog obrata u istrazi oko pogibije Franje Kranjčeca, na Općinskom sudu u Koprivnici podignuta je nepravomoćna optužnica protiv Ivana Porića (68) iz Đelekovca, koji je optužen za izazivanje teške prometne nesreće u kojoj je lani poginuo njegov susjed Franjo Kranjčec (66). Optužnica, kako se čuje, još nije postala pravomoćna pa nema ni odluke o početku suđenja.

Tužitelji su optužnicu podignuli nakon istrage protiv Porića koja je dovela do velikog obrata u slučaju pogibije Franje Kranjčeca. Prvotno je Porić tvrdio kako nije upravljao traktorom, već da je za upravljačem traktora bio njegov prijatelj Kranjčec. No, istražitelji su posumnjali u istinitost njegove priče i protiv Porića, nakon što su dobili nalaze medicinskog i prometnog vještaka, pokrenuli istragu i na kraju ga optužili.

Prema optužnici, Porić je lanin u svibnju upravljao traktorom s priključenim rotodrljačama kolnikom ceste između Đelekovca i Legrada kod Koprivnice preblizu desnom rubu kolnika i prevelikom brzinom od oko 45 km/h koja nije bila prilagođena tehničkim karakteristikama priključenih rotodrljača.

Zbog tog propusta, tvrde koprivnički tužitelji, okrivljenik nije mogao zadržati traktor na kolniku, već je izgubio nadzor i prevrnuo se na bok, a suputnik Franjo Kranjčec ispao je iz kabine i zadobio više teških ozljeda od kojih je odmah preminuo.

Da tragedija bude veća, nesretni Franc, kako su mještani i prijatelji zvali Franju Kranjčeca, i Ivan Porić bili su najbolji prijatelji. Porić je policajcima je rekao kako je traktorom upravljao njegov prijatelj, a te se priče držao i nakon što je koprivničko Općinsko državno odvjetništvo protiv njega pokrenulo istragu.

– I dalje tvrdim da smo se zamijenili za upravljačem traktora i da je vozio Franjo Kranjčec. Postupak je u tijeku i to je tako, ali nije utemeljeno. Ne znam kako su oni to utvrdili. Franjo je bio moj prijatelj i jako se loše osjećam što se prstom upire u mene – kazao nam je nakon pokretanja istrage Porić koji je i sam bio teško ozlijeđen.

Te kobne nedjelje prijatelji su isprobavali Porićev novi teški traktor marke daimler benz. Prema prvoj verziji tragedije koju su Općinskom državnom odvjetništvu proslijedili koprivnički prometni policajci u posebnom izvješću nakon nesreće, a koja se većim dijelom temelji na iskazu Ivana Porića koji je nesreću preživio, traktorom je najprije upravljao Porić, da bi prijatelji u jednome trenutku zamijenili mjesta.

No, taj iskaz opovrgavaju nalazi sudsko-medicinskog i prometnog vještačenja. Nakon nalaza Zavoda za sudsku medicinu, tužitelji su zaključili kako Porić nije govorio istinu. Franjo Kranjčec ispao je iz kabine na travnjak i na mjestu poginuo. U tom nalazu stoji kako “ozljede koje je zadobio Franjo Kranjčec odgovaraju ozljedama kakve se mogu očekivati da ih zadobije osoba na pomoćnom sjedištu, a da ozljede okrivljenika odgovaraju ozljedama kakve se mogu očekivati da nastanu kod osobe na vozačkom sjedištu traktora”.

Također, tužitelji smatraju da “s najvećom mogućom vjerojatnošću proizlazi zaključak da je u trenutku prometne nesreće traktorom upravljao okrivljenik, a da se Kranjčec nalazio na pomoćnom sjedištu lijevo od vozača”. (ke)

FOTO: NIKOLA WOLF

Ispod ovog traktora poginuo je Franjo Kranjčec (66) iz Đelekovca