Obrtnička komora: Kod nas nema politike. Želimo razbiti predrasude o uhljebima!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čelnici Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije danas su održala konferenciju za medije kojoj je cilj bio približiti njihov rad javnosti.

“Htjeli smo približiti način na koji Obrtnička komora radi jer u javnom prostoru, a i u jednom dijelu našeg članstva vlada nepopularna priča da Komora ne radi ništa. To nije istina, a takva percepcija rezultat je predrasuda i pogrešnih informacija što želimo promijeniti”, rekla je predsjednica županijske OK Irena Kovačić.

Prezentaciju o radu Komore je predstavnicima medija održala Marinela Bašić koja je zadužena za europske projekte, poslovne planove, obrazovanje, savjete i promidžbu. Rekla je kako je Komora osnovana 1997., a s radom je počela 1998. Do tada joj je sjedište bilo u Bjelovaru. Danas na području županije postoji 1587 obrta s preko 3500 zaposlenih u obrtu, a s članovima njihovih obitelji ta se brojka penje na oko 5 tisuća ljudi koji rade u obrtništvu. Oni ostvaruju preko milijardu i 100 milijuna kuna prihoda, a bilježi se i kontinuirani rast broja obrtnika u Koprivničko-križevačkoj županiji.

“Komora nudi savjetovanje obrtnicima i onima koji to žele postati. Nudimo savjetovanje kod otvaranja obrta, savjetovanje vezano za radne odnose, porez i školovanje te ostala pitanja koja muče obrtnike. Nudimo i mogućnost polaganja majstorskih ispita i ispita o stručnoj osposobljenosti”, rekla je Bašić te dodala kako Komora zastupa interese svih obrtnika te obrtnike i njihove djelatnosti promiču putem web stranica i sajmova.

Napomenula je kako komorom upravljaju obrtnici koji su izabrani u tijela Komore, a u njima sudjeluje preko 100 obrtnika s područja naše županije. Bašić je rekla kako je naša Komora posljednja osnovana u Hrvatskoj, međutim prva je koja ima vlastiti prostor. Obrtnička komora nalazi se na Bjelovarskoj cesti 75a u Koprivnici. Pohvalili su se moderno opremljenim učionicama za izvođenje praktične nastave u ugostiteljskim zanimanjima te za praktičnu nastavu za frizere, kozmetičare, vizažiste, cvjećare, zavarivače, masere i montere obnovljivih izvora energije.

“Imamo i mini solarnu elektranu tako da smo povlašteni proizvođač električne energije”, napomenula je Bašić u prezentaciji te dodala kako Komora ima brojne partnere s kojima surađuje među kojima su PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije i Zavod za zapošljavanje.

“Obrtnička komora niz godina daje velik doprinos organizaciji Obrtničkog i gospodarskog sajma naše županije u Križevcima. On ima regionalni i međunarodni karakter. Na zadnjem sajmu kojeg smo organizirali bilo je oko 230 izlagača”, rekla je Bašić te je dodala kako su vrlo ponosni što su već 16 godina pokrovitelji Dječjeg sajma Osnovne škole Franje Viktora Šignjara u Virju jer time se već kod osnovnoškolaca razvija poduzetnički duh.

Do sada je u našoj Komori majstorski ispit položilo 736 polaznika, ispit o stručnoj osposobljenosti položilo je 677 polaznika, licencirano je 566 radionica, a od toga su 262 aktivne licence čime žele pokazati koliko ozbiljno shvaćaju svoju ulogu u obrazovanju.

“Naša Komora, jedina u Hrvatskoj, ima oformljenu ispitnu komisiju za provođenje majstorskog ispita za zanimanja staklara i mlinara”, dodala je Bašić.

Osim brojnih edukacija koje organiziraju i stipendija koja nude, članovi Komore nude i pomoć pri pisanju projekata te savjetovanja, a sve te usluge su besplatne.

“Još ću kratko spomenuti naše Obrtničko učilište Pouka koje je ustanova za obrazovanje odraslih. Osnovano je 2010. godine, a cilj je podizanje kvalitete obrazovanja u poduzetništvu i za poduzetništvo na području naše županije, ali i okolnih županija na kojima učilište djeluje”, zaključila je prezentaciju Bašić.

Medijima se obratio i tajnik Komore Božo Barać koji je htio naglasiti kako se u Komori radi puno te kako se oni trude biti na usluzi svojim članovima.

“Ono što je važno istaknuti je da obrtnici, i oni koji to žele postati, u našoj Komori mogu dobiti sve informacije koje su im potrebne za poslovanje. Mi možemo reći da smo u pravom smislu riječi njihov servis i kažemo da mogu dobiti sve ono što im treba, osim novaca, ali isto tako kažemo da im možemo pomoći u nekim postupcima kada su im potrebna financijska sredstva za financiranje poslovanja”, pojasnio je Barać.

Rekao je kako su i oni svjesni da se uvijek može raditi bolje i više, ali da pozivaju sve one koji usluge Komore ne koriste da ih počnu koristiti jer će se oni potruditi da im na sve načine pomognu u njihovom poslovanju.

Na novinarsko pitanje o tome zašto bi se obrtnici trebali javiti i uključiti u rad Komore Barać je rekao kako Komora ima dva aspekta djelovanja u korist obrtnika.

“Jedan aspekt je zastupanje pred tijelima vlasti, od državne do lokalne gdje mi zastupamo interese svih obrtnika kada se donose propisi iz područja porezne politike i ekonomske politike te se trudimo ukloniti sve ono što ne ide u korist obrtnika i obrtništva”, odgovorio je Barać.

“Imamo i individualni pristup gdje svaki obrtnik može doći sa svojim problemom ili nema sve potrebne informacije, može se obratiti nama za pomoć. Mi kao institucija ćemo mu sigurno pomoći da dođe do rješenja”, rekao je Barać te dodao kako od 1600 registriranih obrtnika, u bazi imaju tek 800 adresa na koje mogu slati obavijesti.

“Poslali smo 38 tisuća mailova u ona prva tri mjeseca kada je nastala kriza zbog pandemije koronavirusa. Zato pozivamo obrtnike da nam se jave i daju svoje adrese kako bismo ih mogli informirati čime će i njima biti lakše doći u komoru i tražiti pomoć za rješavanje njihovih specifičnih problema”, rekao je jer smatra da je dio nesporazuma oko rada Komore upravo zbog onih koji njihove usluge ne koriste.

Komora trenutno ima obavezno članstvo za koje se plaća komorski doprinos u iznosu od 75 kuna mjesečno no mladim su obrtnicima i u tom slučaju izašli u susret.

“Komorski doprinos se plaća za obrtnike paušalno i iznosi 76 kuna mjesečno s tim da su obrtnici oslobođeni plaćanja doprinosa za prve dvije godine rada. U prošloj godini smo zbog koronavirusa oslobodili obrtnike plaćanja, a od nove godine oslobađamo plaćanja i sve obrtnike koji su bili zatvoreni odlukom Stožera da ne mogu raditi. Svi oni obrtnici koji nisu bili zatvoreni, ali imaju smanjeno poslovanje i koriste mjere Zavoda za zapošljavanje također imaju pravo da im se otpiše komorski doprinos”, rekao je tajnik.

Spomenuo je kako, bez obzira na partnerski odnos sa županijom i institucijama koje rade na području županije, Komora nije politička organizacija.

“Kod nas nema politike. Jako poštujemo sve načelnike, gradonačelnike, župana i ministre i s njima surađujemo. Brojne aktivnosti bez njih ne bismo mogli provesti, ali želimo razbiti one predrasude o uhljebima i o parazitima. Vidjeli ste našu stručnu službu. Nikada nitko od vas nije vidio naše radnike vidio u gradu pod radnim vremenom ili da je netko došao ovdje i da naši radnici nisu radili. Stranke su uvijek imale tretman kakav zaslužuju. Mi smo institucija koja je bolje prepoznata u ostalom dijelu Hrvatske nego u našoj sredini. Nedavno smo imali posjet delegacije iz Splita. Čuli su kako dobro radimo pa su došli vidjeti jer bi htjeli dio toga prenijeti u svoj rad”, s ponosom je istaknuo Barać.

“Komora nije stručna služba niti apstraktan pojam. Kada ne bi bilo Komore, niti ovakvog oblika predstavljanja, onda ne bi bilo nijedne institucije koja bi štitila njihove interese. Postoje interesne skupine, ali oni zastupaju dio ljudi. Obrtnička komora jedina zastupa sve obrtnike i posebno je važna za velik broj obrtnika”, zaključio je Barać.

FOTO Lana Radišić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI