Obustavili isporuke lijekova svim bolnicama, Beroš se ne javlja na telefon

Najveća hrvatska veledrogerija Medika od danas obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu, potvrdio je to za Novi list to predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg.

“S obzirom na to da iz Vlade nema nikakvog odgovora , čak ni najave razgovora na naša upozorenja mi smo odlučili da od danas nijedna kutija lijeka neće otići ni u jednu bolnicu koja ne poštuje zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to su sve bolnice u Hrvatskoj osim one u Lovranu.”

“Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna, u ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna. Vladajući ne nude nikakvo rješenje, ministar zdravstva Vili Beroš više se ni ne javlja na telefon”, rekao je Herceg za Novi list.

Dodao je kako time Vlada ugrožava poslovanje tvrtke, isplatu obveza državi, ali i isplatu plaća radnicima. Kaže kako jednostavno nije bilo drugog izbora nego krenuti s obustavom isporuke budući da nema nikakvih povratnih informacija kako i kada bi se taj problem mogao riješiti.

Veledrogerije su već ranije ovaj tjedan upozorile da će do kraja mjeseca ukupan dug države za lijekove, i to bolnica veledrogerijama i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ljekarnama za lijekove na recept dosegnuti šest i pol milijardi kuna. Od toga iznosa četiri i pol milijarde kuna otpada na dug bolnica veledrogerijama.

Država je lani financijskom injekcijom iz proračuna bolnicama doznačila 2, 24 milijarde kuna za plaćanje duga veledrogerijama, ali je i u prošloj godini taj dug narastao za oko 750 milijuna kuna, a od početka ove godine povećao se za dodatnih pola milijarde kuna.

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI