OBVEZNO CIJEPLJENJE DJECE Koprivnica uvjerljivo najbolja u državi, Split i Dubrovnik uvjerljivo najgori

Protiv morbila, rubeole i parotitisa na splitskom području lani se cijepilo samo 70 posto, a na dubrovačkom tek 64 posto djece


Autor: podravski.hr — 03.11.2017. / 21:13 Aktualno

Koprivnica prednjači po postotku cijepljene djece

Koprivničko-križevačka županija najbolja je u Hrvatskoj po postotku cijepljene djece. Visokih 98,9 posto cijepljenih mališana od ukupno 922 predviđenih cijepljenja lani je uspješno odrađeno, što znači da tek desetero djece nije primilo cjepivo.
Kod revakcinacije je od predviđenih 858 cijepljeno 836 ili 97,4 posto, što je opet iznimno visok rezultat. Riječ je o cijepljenju protiv difterije, tetanusa i hripavca obavljenom u 2016. godini, a rezultate je objavio državni Zavod za javno zdravstvo.
S druge strane, jug Hrvatske najlošiji je po postotku procijepljenje djece. U Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji tek se 82 posto djece lani cijepilo protiv difterije, tetanusa i hripavca, a revakcinaciju primilo je tek 60-ak posto mališana. Županije na krajnjem jugu još su gore kad je riječ o cijepljenu protiv morbila, rubeole i parotitisa: na splitskom području lani se cijepilo samo 70 posto, a na dubrovačkom tek 64 posto djece.
Ovako dobri postoci na sjeveru nisu iznenađujući za dr. Danijelu Pinter iz Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.
– Da bi cijeli ovaj proces cijepljenja funkcionirao, postoci procijepljenosti moraju se kretati iznad 90, odnosno 95 posto da bi uopće to sve funkcioniralo – rekla je dr. Danijela Pinter.
No, osim što su na sjeveru najbolji po postotku cijepljenih za spomenute bolesti, u samom su vrhu i kod drugih cjepiva. Tako je kod sprječavanja dječje paralize bolja od koprivničke samo Krapinsko-zagorska županija (još jedna sjeverna), i to s 98,9 posto naspram podravskih 97,9 posto cijepljenih.
S borbom protiv haemophilus influenzae tip b, odnosno ‘napasnika’ koji uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napada djecu mlađu od pet godina, te hepatitisom B, morbilom, rubeolom i parotitisom također su pri samom vrhu uspješnosti. Svi postoci su uvjerljivo iznad spomenutih 95 posto.
– Mislim da je kod nas dobra atmosfera u društvu te da su roditelji na zavidnoj razini osviještenja važnosti cijepljenja. Smatram da je osoba koja želi cijepiti dijete informiranija i na višem nivou nego ona koja neće cijepiti – zaključila je dr. Pinter i napomenula kako je u toj županiji iznimno dobra suradnja Službe za školsku medicinu sa školama na području grada. (go)