Očajna majka: “Bivši suprug zlostavlja djecu, a centar za socijalnu ne mari!”

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Bivši suprug zlostavlja našu djecu, a Centar za socijalnu skrb za to ne mari – tim riječima započinje svoju priču Ivana (ime koje ćemo upotrebljavati zbog zaštite identiteta) s koprivničkog područja, majka dvojice sinova za koje pokušava dobiti skrb. Njen identitet nećemo otkrivati zbog zaštite prava maloljetne djece.

Prije 11 mjeseci, priča nam Ivana, sud je donio odluku da će o djeci skrbiti njen bivši suprug i otad stalno bezuspješno pokušava dokazati da djeca u njegovu domu nemaju potrebne uvjete za normalan život te da ih nerijetko zlostavlja.

– Obojica sinova jasno su se izjasnila da žele živjeti sa mnom, ali ih je sud svejedno dodijelio ocu. Meni je dodijeljeno pravo da ih viđam jedanput tjedno te su svaki drugi vikend kod mene. Otkako su dodijeljeni bivšem suprugu, on ih stalno zlostavlja jer je po karakteru nasilnik i zbog toga sam se i razvela od njega – priča nam Ivana.

Svako zanemarivanje djece, dodaje ona, prijavila je Centru za socijalnu skrb. Da  ih otac zanemaruje, ističe ona, pokazuju i ocjene u školi jer su obojica “popustili” s učenjem.

– Djeca su mi se požalila da im sad bivši suprug ne želi upaliti centralno grijanje te da se smrzavaju u svojim sobama. U njegovoj kući jednostavno više nemaju potrebne uvjete za normalan život. Sve to sam prijavila djelatnicima Centra za socijalnu skrb, ali oni očito ništa ne rade i njih ne zanimaju tvrdnje djece. Zbog toga sam odlučila i javno progovoriti o svom slučaju – zaključila je Ivana.

Bivši suprug odbio je dati bilo kakvu izjavu i kratko dodao da ga bivša supruga raznim lažima stalno nastoji odvojiti od djece.

U koprivničkom Centru za socijalnu skrb ističu kako odluku s kojim će roditeljem djeca stanovati, a na koji će način ostvarivati osobne odnose s drugim roditeljem, donose sudovi, a ne centri za socijalnu skrb. -Slijedom navedenog, postavljanje takvih zahtjeva majke prema Centru je bespredmetno jer Centar nema ovlasti odlučivanja u tim predmetima.

Majka je dosad više puta upoznata da u slučaju nezadovoljstva sudskom odlukom, ako smatra da je kompetentniji roditelj od bivšeg supruga i u skladu s eventualnim promijenjenim okolnostima, može pokrenuti postupak radi izmjene sudske odluke. Ona to dosad po saznanjima Centra nije učinila, stoga se može pretpostaviti da joj postojeće rješenje odgovara, a njeno impliciranje da je postojeće stanje stvari rezultat nepostupanja ili neodgovornosti stručnih radnika Centra nije realno, niti korektno.

Centar s predmetnom obitelji intenzivno radi te ne nalazi utemeljenje u majčinim navodima da su djeca „maltretirana i zlostavljana“ od strane oca, no nalazi elemente koji ukazuju da na strani majke izostaje uvid u vlastita ponašanja spram djece koja su između ostalog i bila presudna u donošenju odluke da djeca nakon razvoda braka roditelja nastave stanovati s ocem. Izostanak motiva i/ili kapaciteta za promjenu, nepoštivanje sudske presude te pokušaji vršenja pritiska putem medija svakako nisu karakteristike roditelja koji potrebe i interese svoje djece stavlja na prvo mjesto. Radi zaštite prava i interesa maloljetne djece ne možemo iznositi bilo kakve druge podatke – navode u koprivničkom Centru za socijalnu skrb.

FOTO Dinko Borozan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI