ŽENE OPTUŽUJU ‘Divlje svinje nam uništavaju usjeve. Kad smo od lovaca zatražili odštetu, rekli su nam: Možete jedino dobiti k… u dupe!’

Za teške optužbe protiv njega pitali smo i čelnika lovačke udruge, ali je on kratko odgovorio da ne želi davati nikakve izjave vezane uz ovu obitelj


Autor: podravski.hr — 19.09.2018. / 19:26 Aktualno

Ilustracija / Divlje svinje pustoše oranice u Podravini (Foto: Cropix)

Divlje svinje, jeleni i srne u ovoj i prošloj godini obitelji Gregurina-Kuhar iz naselja Vrhovac Sokolovački nedaleko od Koprivnice, kako su nam rekli, napravili su štetu od čak 120.000 kuna.
Od lovačkog društva, navode, nisu dobili niti kunu odštete, na što bi trebali imati pravo. Osim toga, članovi obitelji govore nam da su od predsjednika društva pretrpjeli uvrede, pa čak i određene prijetnje.
Zemlja obitelji Gregurina–Kuhar nalazi se na području najveće migracije divljih svinja i druge divljači u ovom kraju. Zbog toga njihovi nasadi često budu u potpunosti uništeni kad divljač prolazi u potrazi za hranom. Poljoprivrednici poslušali su savjet struke te oko polja stavili repelente koje su na proljeće dobili od lovačke udruge. No, svejedno, nasadi kukuruza u potpunosti su uništeni, a ono što nije pojedeno je povaljano i kao takvo se ne može kombajnirati.
– Svake godine trpimo štetu od 60.000 kuna, što je za nas ogroman novac, a od lovačke udruge nismo dobili niti kunu odštete. Kako doznajemo, oni uopće nisu sklopili ugovor o osiguranju od štete koju divljač radi. Eto, moj suprug je nedavno posijao uljanu repicu i jučer je došao kući plačući jer je vidio da se divlje svinje opet kreću po našim njivama. No, osim divljih svinja, ima tu i srna te jelena – objasnila je Marija Gregurina-Kuhar, koja će sad odštetu morati tražiti sudskim putem jer, kako kaže, ponašanje čelnih ljudi lovačke udruge krajnje je neprimjerno.

Marina s majkom Božicom pokraj svojih polja

Uz štetu, koja je nastala na poljoprivrednim usjevima, članovi obitelji požalili su se i na, kako kažu, krajnje neprimjereno ponašanje predsjednika udruge, koji im sada, kako kažu, odbija izdati repelente.
– Svaki put kad zovem unaprijed trpim uvrede. Jednom prilikom mi je i zaprijetio i kazao da, ako ću ga još zvati za odštetu, da će mi prostrijeliti koljena. Bila sam u šoku – rekla je Marija Gregurina-Kuhar na rubu suza.
– Ja sam bolesna i imala sam krvarenje u mozgu. Dijete nam je umrlo i sad suprug i ja želimo svom drugom djetetu pružiti što lagodniji život, ali ova divljač i neisplaćena odšteta bacaju nas u očaj i jedvice smo se prošle godine izvukli iz financijskog kraha – vidno potresena objasnila je Marija.
Uvrede je, tvrdi, pretrpjela i njezina majka, koja je zatekla šefa lovačke udruge na njihovoj njivi u lovu.
– Tražila sam od njega da nam isplati odštetu za pretrpljenu štetu, a on mi je odgovorio: Ti jedino možeš dobiti k..c u dupe – bila je šokirana Božica Kuhar, Marinina majka.
Za ove tvrdnje pitali smo i čelnika lovačke udruge, ali je on kratko odgovorio da ne želi davati nikakve izjave vezane uz ovu obitelj. (md)
FOTO: CROPIX