OČAJNI PODRAVSKI VINOGRADARI: Otkud nam toliki novac za legalizaciju nelegalnih klijeti

Boris Kostić: Država nam želi uzeti čak 17 milijardi kuna za legalizaciju svih bespravno sagrađenih građevina. Nemaju ljudi te novce...


Autor: podravski.hr — 04.02.2013. / 15:27 Aktualno

KOPRIVNICA – Nezadovoljstvo, jad i čemer tri su riječi kojima bi se najbolje moglo opisati stanje duha više od 300 okupljenih u gradskoj vijećnici u Koprivnici na burnoj tribini o legalizaciji nezakonito izgrađenih klijeti.
Glavna teza njihovog skupa bila je da nitko nije protiv legalizacije, no svi su protiv sadašnjeg načina provođenja iste. Smeta ih što ih se stavlja u isti koš s najgorim kriminalcima. Ivan Dinjar, jedan od glavnih boraca protiv sadašnjeg zakona o legalizaciji, još je jednom upozorio kako se niz odluka ovog zakona kosi s drugim zakonima i diskriminira pojedine vlasnike spornih objekata.
– Ovaj zakon uopće nema odredbe o zastari pa je praktično ovaj prekršaj izjednačen s kaznenim djelom ratnog zločina – ogorčen je Dinjar.
Dodao je kako su građani stavljeni u neravnopravan položaj jer uz zahtjev za legalizaciju mora priložiti ili kopiju katastarskog plana ili geodetsku snimku koju ne mogu svi dobiti po istoj cijeni.
– Posebno je zanimljivo što se država obvezala legalizirati objekte koje vlasnici neće sami, te račun za taj postupak dostaviti pojedincima. Ako vlasnici ne plate, klijet postaje državna. Zapravo je riječ o nacionalizaciji – upozorava pak Boris Kostić, predsjednik Udruge vinogradara Fran Galović.
Kostić napominje kako su izračunali da bi legalizacija nekih 350 tisuća objekata, koliko ih se u Hrvatskoj trenutno nalazi bez građevinske dozvole, po prosječnoj cijeni od 40.000 kuna, stajala oko 14 milijardi kuna.
– Kad se još legaliziraju balkoni i sve slične stvari, treba narod smoći oko tri milijarde kuna. A da sve nas ovdje okupljene okrenete naglavačke, ne bi se skupilo niti 100.000 kuna vjerojatno – kaže Kostić.
Maja Ištvan-Krapinec, gradska pročelnica za urbanizam, upozorila je vlasnike klijeti da treba poštivati pravila i imati dozvole za sve nelegalne kuće i druge zgrade. Nakon tih riječi, stotine su skočile sa svojih mjesta i glasno ‘napale’ pročelnicu. Milivoj Šifkorn, jedan od voditelja tribine, prisutne je morao pozvati na poštivanje parlamentarizma.
Zaključak održane tribine je da svi koji su došli podržavaju zahtjev Ustavnom sudu o preispitivanju trenutnog zakona o legalizaciji, a pročelnica Maja Ištvan-Krapinec pozvala je sve prisutne da dobro i ozbiljno razmisle hoće li do 30. lipnja podnijeti zahtjev za legalizacijom ili ne.
Izvještava: GORAN OBRAN
Na fotografiji: Gradska vijećnica bila je pretijesna na tribini o legalizaciji