Očajni roditelji: Gotovo godinu dana nismo vidjeli svog Roberta!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ivan Munđar iz Poljanca već gotovo godinu dana muku muči s institucijama vezano uz sina Roberta koji se sudskom odlukom nalazi u neuropsihijatrijskoj bolnici ‘Dr. I. Barbot’ u Popovači.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Naime, Robert je poslan na liječenje u svibnju prošle godine kada je sud presudio kako je Robert u neubrojivom stanju počinio protupravno djelo protiv spolne slobode – bludnom radnjom. Liječenje je trebalo trajati do 18. studenoga, no tada mu je boravak produžen. Iako je Robertov skrbnik, da bi dobio rješenje o produženju, Ivan je morao angažirati odvjetnicu.

– Robert je trebao doći doma još 18. sudenoga prošle godine, no bio je vještačen i oni su mu odredili produženje boravka u bolnici i to do čak godine dana, a mene kao skrbnika nisu o tome obavijestili. Zvao sam Centar za socijalnu skrb, tamo su mi rekli da službenica ima COVID i da mi to ne može poslati, i na kraju sam morao angažirati i platiti odvjetnicu koja je te papire dobila u roku dva dana pa mi nije jasno kako meni kao skrbniku nisu htjeli dati papire dva mjeseca – požalio se Ivan.

Uz to je dodao da kao skrbnik nema nikakva prava pa tako u banci uz sve papire nije mogao uzeti novu karticu za Roberta kojemu je stara istekla. Rekao je i kako bi Roberta trebalo premjestiti u ustanovu gdje bi bio zbrinut, a ne da mu se produžuje prisilni smještaj u bolnici.

– Oni su mi rekli da će ga smjestiti u ustanovu, no kako tamo nema mjesta, sad je i dalje u bolnici i oni su mu produžili boravak. Prvih šest mjeseci s njim se nismo ni mogli čuti, niti smo išta o njemu mogli saznati. Znamo da posjeti nisu mogući zbog situacije, ali kad je dobio produženje, premješten je na drugi odjel i sada imamo pola sata dnevno da se čujemo kratko preko messengera, a prije nam se nisu htjeli ni javiti ni ništa reći. Najgore je što nismo dobili pomoć iz Centra čiji je on štićenik, a oni izgleda samo štite njegovu imovinu – rekao je Ivan.

Dodao je i kako je za Roberta ukinuta naknada koju je dobivao od centra jer se nalazi u bolnici, no da i dalje mora njima podnositi izvješće o mirovini.

– Robert je radio jedno vrijeme i ima svoju mirovinu od koje mu mi šaljemo novac i pakete i sve što treba. Uz to, dobivao je naknadu od Centra koja je ukinuta i mi se s tim slažemo, samo ne znam zašto ja njima onda moram stalno polagati račune o njegovoj imovini i novcu ako od Centra ne dobivamo ništa – požalio se Ivan.

O cijelom slučaju razgovarali smo i s ravnateljicom ludbreškog Centra za socijalnu skrb Anicom Zember koja je dobro upoznata sa slučajem, no detalje o samom slučaju ne smije otkrivati.

– Mi detalje ne smijemo iznositi u javnost ni komentirati. Mogu reći da je postupak u kojem je on smješten u Popovaču pokrenulo državno odvjetništvo po službenoj dužnosti, on je vještačen i izrečena je mjera po rješenju suda, a ne Centra. Praksa je da se nakon nekog vremena te odluke preispituju i procjenjuje se je li potrebno produženje. Centru je samo dostavljena odluka, a zašto nije njemu kao skrbniku, ne znamo. Mi se tu ne možemo žaliti jer nismo stranka u postupku, već je njemu dodijeljen odvjetnik po službenoj dužnosti. Ono što mogu reći je da je osobna invalidnina koju je isplaćivao Centar prekinuta po zakonu čim je osoba više od dva mjeseca u zdravstvenoj ustanovi, a što se tiče izvješća, skrbnik je dužan svakih šest mjeseci polagati skrbničko izvješće i prikazati na što je utrošena mirovina – pojasnila je ravnateljica Zember.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI