Očekivali rekorde, a posjećenost im drastično pala; od korone će se oporaviti možda tek sljedeće godine

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Članak je objavljen u tiskanom izdanju Podravskog lista

Naša županija službeno je donedavno bila jedna od sedam županija u zemlji koje imaju samo jednog kinematografa, to jest kino i ono se nalazi u Koprivnici. Posljednjih mjeseci i Križevci i Đurđevac uložili su značajna sredstva u svoja kina pa možemo reći da je 2021. godina prijelomna što se tiče razvoja ove usluge. Sad ih imamo troje, a zlatne godine bile su one s prijelaza stoljeća kad ih je bilo čak pet.

Državni Zavod za statistiku protekli je tjedan objavio zadnje službene podatke o kinematografiji po županijama kroz duži niz godina, zaključno s proteklom godinom. Vidljivo je da je korona poprilično unazadila posjećenost, pogotovo u Koprivnici. Koprivničko kino ima 192 sjedala i godinama se posjećenost značajno povećava, od nešto više od 24.000 2013. godine pa sve do rekordne 2019. kad je gotovo 40.000 posjetitelja bilo na koprivničkim projekcijama. U 2020. godini taj broj pao je na samo 11.112 posjetitelja.

– Korona je jako utjecala na posjećenost kina u prošloj i u ovoj godini. Prošle godine, nakon dvomjesečnog zatvaranja, imali smo velikih problema s naslovima jer novi filmovi nisu izlazili, a kada su počeli izlaziti, kino je bilo ograničeno na svega 25 gledatelja po projekciji – ističe Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta pod čijom je ‘kapom’ kino i dodaje da su već neko vrijeme ograničeni na 45 gledatelja, a ako je jak naslov, dogodi se da imaju premalo mjesta, dok za manje atraktivne naslove nemaju taj problem.

Dodaje da, ako usporede vrijeme od siječnja do travnja prošle godine, kad je bilo 6008 gledatelja (siječanj i veljača bez epidemioloških mjera op.a.), s istim razdobljem ove godine, vidljivo je da je broj pao dvostruko na 3233 gledatelja. No, pred njima su neki veliki filmski hitovi poput Mjesto tišine 2, Croods 2, Fast&Furious 9, Hitman’s Wife’s Bodyguard pa pretpostavlja da će trenutni maksimalan dozvoljeni broj posjetitelja biti premali.

– Veseli nas da je subotnja senzorna projekcija, druga po redu ove godine, bila popunjena do maksimalnog dozvoljenog broja – navodi Holek.

Koprivničko kino već godinama kroči ispred konkurencije, što se tiče opremljenosti. U 2019.godini zamijenili su staro platno novim, srebrnim platnom, a ugrađen je i novi Dolby procesor zvuka, što je podiglo audiovizualni doživljaj filma. Navedena investicija pokazala se kao pun pogodak, kaže Maja Holek, jer se broj gledatelja, posebice onih mladih, povećao. Očekivali su da će 2020. godina biti bolja no ikad, no došla je korona.

– Namjeravamo zamijeniti pojačalo zvuka i zvučnike, čime će se dodatno poboljšati zvučni doživljaj i uživanje u filmovima – najavljuje i dodaje kako su lani prijavili još jednu investiciju, novi poslužitelj, na natječaj Ministarstva kulture i medija, no sredstva nisu odobrena, pa će to pokušati u 2021.

Što se tiče cijena, ulaznice za filmske revije sufinancirane sredstvima HAVC-a iznose 15 kuna, a utorkom imaju obiteljski dan, kad su cijene ulaznica niže. Inače, cijene ulaznica za 2D projekcije su od 24 do 28 kuna te 32 kune ako je pretpremijera, dok su 3D filmovi nešto skuplji od 28 do 34 kune.

– Imamo popuste za studente i umirovljenike, grupni dolazak… Zasad ne planiramo podizanje cijena kinoulaznica, cilj nam je naše vjerne gledatelje vratiti u naše kino čim prije, u rangu nekadašnje posjećenosti – navodi Holek.

Foto: Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI