OD 1. TRAVNJA Dadilje moraju biti registrirane i ne smiju čuvati više od šestero djece u jednom prostoru

Prema novom zakonu, oni koji djecu budu čuvali na crno, bez prijavljenog obrta za dadilje, bit će kažnjeni s 15.000 kuna


Autor: podravski.hr — 14.04.2013. / 23:24 Aktualno

KOPRIVNICA – Snježana Smolak, predstavnica Udruge dadilja iz Koprivničko-križevačke županije, počela je postupak registracije obrta za čuvanje djece, što je moguće zahvaljujući novom Zakonu koji je stupio na snagu 1. travnja.
– Postupak sam pokrenula, no ne znam kada ću riješiti sve papire i imati legalno otvoren obrt. Zakon je predvidio godinu dana vremena za prilagodbu, a u tom vremenu još čekamo definiranje nekih uvjeta, poput prostornih – rekla je Snježana Smolak, jedna od licenciranih dadilja u našoj županiji.
Zakon predviđa kažnjavanje onih koji rade na crno s 15.000 kuna, no teško da će netko od onih koji čuvaju mališane biti kažnjen prije isteka roka od godine dana. Također, vjerojatno je da će većina dadilja pričekati krajnji rok za prijavu svoje djelatnosti.
– Roditelji pitaju, brinu se, a dadilje još imaju nejasnoća. Vidjet ćemo kako će sve to ispasti – navodi Smolak.
Prema novom Zakonu, dadilje mogu u svojem prostoru istovremeno čuvati najviše šestero djece u dobi do 14 godina, a svi koji namjeravaju otvoriti obrt moraju biti osposobljeni, odnosno imati završenu srednju školu i tečaj za dadilje.