Od COVID-a umro Marijan Jošt, jedan od najvećih naših stručnjaka

Kako piše Jutarnji.hr ovaj je tjedan u 82. godini od posljedica koronavirusa u koprivničkoj bolnici preminuo prof. dr. sc. Marijan Jošt, istaknuti hrvatski agronom, genetičar i oplemenjivač bilja.

Rođen je i odrastao u Sloveniji (Ptuj), a u Križevcima se 1960. zaposlio kao poljoprivredni tehničar, potom upisao Poljoprivredni fakultet i diplomirao. Doktorirao je 1973. godine, a postdoktorski studij završio u SAD-u 1976./1977., gdje je radio za sjemenarsku kompaniju Pioneer.

“Bio je angažiran u više nacionalnih i međunarodnih agronomskih projekata, član više znanstvenih organizacija, među njima je i Bioetičko povjerenstvo Vlade RH te Nacionalno koordinacijsko tijelo za protokol iz Cartagene. Sredinom 1990-ih pokrenuo je vlastitu biotehnološku tvrtku za sjemensku proizvodnju i istraživanja, a kao vrstan genetičar i oplemenjivač bilja, autor je više visokokvalitetnih sorti ozime pšenice: Pitoma (1983.), Široka, Sloboda, Mila, Cerera, Divana, Koleda, Talia i Vesna (2011).”, navodi Jutarnji.

Napisao je više od 150 znanstvenih i stručnih članaka, koji su objavljeni u domaćim i svjetskim stručnim časopisima, te više od 200 popularno-znanstvenih članaka za razne tiskane i internetske medije i portale. Objavio je i dvije knjige – “Intelektualni izazov tehnologije samouništenja”, u suautorstvu s Thomasom S. Coxom, te “GMO (iz)um bez (raz)uma” – u kojima propituje korisnost industrije genetski modificiranih proizvoda te argumentirano ističe sve njezine nedostatke.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI