OD GITARE DO PIŠTOLJA Umirovljenik prikupio više od tisuću starih, vrijednih eksponata i na imanju napravio pravi privatni muzej

Marljivi kalinovački kolekcionar zasad ne razmišlja da svoj privatni muzej otvori za javnost


Autor: podravski.hr — 27.11.2018. / 18:45 Stil

Slavko Kraljević pravi je kolekcionar starina, glazbenih instrumenata, vojne opreme i reljefa

Slavko Kraljević iz Kalinovca kod Đurđevca pravi je kolekcionar starina, glazbenih instrumenata, vojne opreme i reljefa. Na svom imanju uredio je svojevrsni mali muzej s više od tisuću eksponata.
– Intenzivnijim sakupljanjem starina počeo sam se baviti kad sam otišao u mirovinu. Većinu predmeta sam dobio na poklon kad su poznanici čistili tavane i štagljeve, a sad kolekciju upotpunjavam odlascima na razne sajmove starina. Tako kratim svakodnevicu te se trudim tradicijsku baštinu spasiti od zaborava – priča nam Slavko Kraljević.
U bogatoj kolekciji su i brojni starinski satovi, uporabni predmeti i alati, kao i zvona od kojih, ističe Slavko, svako ima svoju priču.
– U kolekciji ima i predmeta novije proizvodnje iz Afrike, a od vojne opreme najviše ima kaciga. Imam i brojne replike starinskih pištolja i pušaka. I kolekcija tradicijskih glazbenih instrumenata je bogata i ima ih iz raznih krajeva – dodaje Slavko Kraljević.
Marljivi kalinovački kolekcionar zasad ne razmišlja da muzej otvori za javnost. Ljubiteljima starina često predstavlja svoju kolekciju, a želja mu je pokrenuti suradnju sa školama i vrtićima.
– Ako mlađi naraštaji pokažu interes da kroz eksponate u mom malom muzeju saznaju više o tradicijskom načinu života, rado ću ih ugostiti – zaključio je Slavko Kraljević. (db)

Ima više od tisuću različitih eksponata

FOTO: DARKO IMBRIŠA