Od pekmezare je napravio kompaniju, a Koprivnicu iz sela pretvorio u grad!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prošlog tjedna napustio nas je Pavle Gaži,  najdugovječniji direktor Podravke. Čovjek koji je vodio i stvarao Podravku 21 godinu, od 1957. do 1978. godine. Nakon što je tadašnja Općina Koprivnica zadržala Podravku, odnosno nije dozvolila da poduzeće potpadne pod varaždinski Kalnik, u razdoblju u kojem je generalni direktor bio Gaži Podravka se od pekmezare pretvorila u modernu prehrambenu industriju europskih razmjera.

Veliku priču o ovom zaslužnom Koprivničancu u ponedjeljak je objavio Podravski list u tiskanom izdanju…

Gaži je jedan od najzaslužnijih za Podravkin industrijski i marketinški preobražaj pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća. Na čelu istraživačkih i marketinških timova stručnjaka naglasak je stavljao na nove inovativne prakse koje su pomicale granice marketinga i promocije na širem prostoru regije.

Pavle Gaži

Razvijen je program juha, stvoren je dodatak jelima komercijalnog naziva Vegeta 40, a započeo je i proces integracija; prerada povrća Kalnik Varaždin, konditorski proizvodi Sana Hoče pri Mariboru, alkoholna pića Segestica Sisak, proizvodnja vina i prerada rajčica Umag, mineralna voda Lipik. Podravka je imala distributivna središta u svim tadašnjim republikama bivše Jugoslavije.

Kako navodi Podravka u svom priopćenju povodom Gažijeve smrti, veličinu gospodarstvenika pokazao je i time što je s vodećim prehrambenim kompanijama svog vremena (Dr. Oetker, Tuborg…) uspostavio suradnje i partnerstva koja su rezultirala uvođenjem novih proizvodnih programa, izgradnjom novih tvorničkih postrojenja i tehnologija te intenzivnim zapošljavanjem.

”Posebno je važno što je svaki od tih programa s vremenom postao vrlo uspješan na širem području bivše države, a Podravka se potvrdila kao vodeća inovativna tvrtka koja je marketinški i tržišno dominirala ovim prostorima te stvarala nove potrebe i kreirala potpuno novu kulturu stola”, navodi koprivnička tvrtka.

Pod Gažijevim je vodstvom pokrenuta kultna televizijska serija ‘Male tajne velikih majstora kuhinje’, koja je Vegetu i Podravku učinila kulinarskom institucijom koja je mijenjala način života i potrebe ljudi.

Gaži s radnicima Podravke

Gaži je bio jedan od onih koji su stvorili temelje za razvoj Koprivnice. Od prvog suvremenog Podravkinog restorana društvene prehrane 1963. godine, Pivnice Kraluš, Podravske kleti, Podravkinog rekreacijskog centra, pa sve do moderne poslovne sedmerokatnice dovršene 1979. godine, u izgradnju, unutarnje uređenje i opremanje objekata uključivao je lokalne umjetnike i majstore te naglašavao važnost čovjeka i njegove emotivne uključenosti u proces. Navedeni projekti samo su neki iz niza ostvarenja koja su danas ogledalo identiteta Koprivnice.

Dakako, za privlačenje kvalitetnih kadrova koji su bili nositelji razvoja bili su potrebni i uvjeti. Prije svega stanovi, odnosno kreditiranje izgradnje obiteljskih kuća. Niknulo je tako Podravkino naselje preko puta stadiona, pa zgrade preko puta tzv. stare Podravke, Taraščice s nizom Podravkinih zgrada, od školske sportske dvorane prema centru. Bio je to rezultat sustavnog izdvajanja za stambenu izgradnju i Podravkinog udjela.

Ulica Hrvatske državnosti 60-ih godina

U svom govoru prilikom proglašenja počasnim građaninom Koprivnice, Gaži se 2019. godine prisjetio malih goričnih razgovora s tadašnjim gradonačelnikom Koprivnice. 

”Štef Kapusta je jednom došao k meni u vinograd i onda smo s brega brojali velike kranove u Koprivnici. Zamislite, tada smo ih nabrojali devet. I to velikih kranova u ono doba. Neki su bili u službi industrije, a neki društvene izgradnje, stanova i slično. Onda smo došli na ideju da se natječemo tko će pobijediti, odnosno tko će postaviti kran više, Grad ili Podravka”, rekao je Gaži.

Ulica Taraščice u 60-im godinama

Pavle Gaži imao je širi krug suradnika, okružio se pomoćnicima i direktorima raznih proizvodnih i drugih sredina. Okupio je odlične ekonomiste, za dio njih Koprivnica je bila novi dom. Istodobno razvijala se marketing služba, izuzetno važna u osvajanju tržišta i educiranju potrošača. Podravka je tada dobila internacionalnu nagradu za marketing, prva tvrtka sa sjedištem izvan zapadnog svijeta.

Posebna briga vodila se o radnicima. Vrlo cijenjena je bila grupa visoko kvalificiranih stažom starijih radnika (VKV), Ti, tada zvani ”solunaši”, u vrijeme bujne i burne izgradnje nezadovoljni mirovanjem visine plaća lupili su šakom o stol i objavili u tvorničkim novinama upit generalnom Gažiju:

Na mjestu današnjeg rotora na križanju Križevačke i Basaričekove

”Dokle ćemo stezati remen, direktore?”

I današnji PR stručnjaci čude se kako je to bilo moguće. To da nije bilo ”filtra” za novinske tekstove. Da, i plaće su povećane. Porazgovaralo se i našlo se za povišicu. Bilo je to vrijeme zapošljavanja i rasta Podravke i Koprivnice, vrijeme u kojem je Gaži ostavio svoj snažan pečat.

Znakovita je ova njegova poruka u kojoj je spojio prošlost, sadašnjost i budućnost:

”Hod po trnju bio je sve više iza nas, išlo se prema zvijezdama. Stvorili smo si ugled, kao najdragocjeniji kapital što ga čovjek može poželjeti. Podravina je propjevala: Podravka za danas, Podravka za sutra, Podravka za svaki dan… Nije najbitnije kakav smo svijet našli, već kakvog i kome ga ostavljamo.”

Pavle Gaži dobio je Nagradu za životno djelo Grada Koprivnice, a proglašen je i počasnim građaninom. Je li zbog svega što je napravio za Podravku, Koprivnicu i Podravinu zaslužio dobiti i ulicu u svom gradu? (gčm)

PAVLE GAŽI I POLITIKA: Ministar unutarnjih poslova koji je morao dati ostavku i kojeg su izbacili iz partije

Rođen je u Koprivnici 1927. godine. Otac Tomo, HSS-ovac podrijetlom iz Hlebina, pripadao je lijevom krilu stranke. Početkom rata 1941. priključio se komunistima. Pavle, konspirativnog imena Žarko, bio je od 1943. šef jedne grupe SKOJ-a u koprivničkoj gimnaziji. Njegova sestra Katarina ubijena je u ljeto 1944. u koprivničkoj ciglani.

Nakon rata Pavle je nastavio školovanje, u Zagrebu je studirao agronomiju. Kako je bio vezan za gospodarstvo, 1952. vratio se u Koprivnicu i počeo raditi u Podravci.

Krajem 70-ih, Gaži je iz Podravke otišao u politiku, koja se okrenula protiv njega kad je kao ministar unutarnjih poslova započeo velike istrage o kriminalu u INA-i i Podravci. Zbog toga je morao dati ostavku i izbačen je iz Komunističke partije. Je li Gaži koji je stradao kad je prozvao komunističke moćnike iz vrha partije zbog kriminala i korupcije žrtva ili eksponent Beograda koji je nakon smrti Tita želio srušiti najjača hrvatska poduzeća INA-u i Podravku? Onaj tko bi dao točan odgovor na to pitanje imao bi ujedno u rukama i ključ afere Đureković.

Jer Pavle Gaži bio je republički ministar unutarnjih poslova 1983., upravo u vrijeme ubojstva odbjeglog direktora INA-e Stjepana Đurekovića, zbog kojeg su prije nekoliko godina u Munchenu na doživotne zatvorske kazne osuđeni bivši čelnici Službe državne sigurnosti Zdravko Mustač i Josip Perković. Kao razlog za to ubojstvo, tvrde Nijemci, bila je činjenica da je Đureković trebao biti ključni svjedok koji je mogao raskrinkati ulogu Vanje Špiljka, sina Mike Špiljka, jednog od najviše rangiranih partijskih moćnika u Hrvatskoj, te Miše Broza, sina Josipa Broza Tita, u kriminalnim aferama nabave nafte u INA-i. Istrage o tim aferama u Hrvatskoj pokrenuo je upravo Pavle Gaži, zbog čega ga je partijski vrh optužio da je sve montirao te je uklonjen sa svih dužnosti i izbačen iz partije.

Njegov odlazak s funkcije i partije ni danas nije do kraja razjašnjen. Na suđenju Mustaču i Perkoviću Gaži se pojavio kao svjedok, ali nije objasnio do kraja što se to dogodilo, iako je tajnovito govorio da je ubojstvo Đurekovića “bilo izvan protokola”. 

Dobio je nagradu Grada Koprivnice za životno djelo i proglašen je počasnim građaninom

Nakon odlaska u mirovinu Pavle Gaži povučeno je živio u svojoj obiteljskoj kući u Basaričekovoj ulici u Koprivnici, a zbog njegove šutnje neki su ga u mediji nazvali i pionirom “hrvatske šutnje”. (pl)

FOTO IZ POVIJESTI KOPRIVNICE: Ivo Čičin Mašansker

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI