Od raka se umire sve manje, ali pojavljuje se sve veći problem u Podravini

Podravski list profile

Teče 14. godina kako je dr. Draženka Vadla, specijalistica epidemiologije i doktorica biokemijskih i medicinskih znanosti, na čelu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, ustanove koja ima širok spektar djelovanja, od prevencije i edukacije, preko praćenja svih bolesti na području županije do ekološkog monitoringa parametara koji utječu na zdravlje.

PL: Kako  biste ukratko objasnili ulogu Zavoda u cjelokupnom zdravstvenom sustavu u našoj županiji?

Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije je javnozdravstvena ustanova koja se bavi promocijom zdravlja i prevencijom bolesti, ranim otkrivanjem bolesti i sprečavanjem njenog širenja u populaciji te nadzorom okolišnih čimbenika koji mogu utjecati na zdravlje ljudi.

PL: Jesu li Podravci i Prigorci zdraviji ili bolesniji nego prije 15-ak godina?

– Kada govorimo o pobolu koji registriraju obiteljski liječnici, onda su tu tri vodeće skupine bolesti, i to bolesti dišnog sustava, bolesti mišićno-koštanog sustava i bolesti cirkulacijskog sustava. Vodeći uzroci smrtnosti u našoj županiji još uvijek su kardiovaskularne bolesti s udjelom od 45,6 posto, iako je zamjetan blagi silazni trend, a slijede ih zloćudne novotvorine s udjelom od 22,7 posto od ukupno umrlih u 2017. godini. Dugi niz godina udio umrlih od zloćudnih novotvorina se povećavao, no možda bismo sada ipak mogli reći da bilježimo manji broj umrlih od raka, a nadam se da će se takav trend i nastaviti. Preventivne mjere i mjere ranog otkrivanja raka polako, ali sigurno daju pozitivne rezultate, stoga je i razumljivo da se otkrije više oboljelih od raka u ranoj fazi.

PL: A koliko zdravo živimo?

– Pušenje, prekomjerna konzumacija alkohola, nedovoljna tjelesna aktivnost i nezdrava prehrana poznati su rizični čimbenici koji doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti i zloćudnih novotvorina, stoga je na nama samima da odaberemo zdravo i aktivno življenje do u duboku starost. Problem prekomjerne konzumacije alkohola kontinuirano je prisutan i u našoj županiji te već deset godina nastojimo u suradnji s drugim zdravstvenim ustanovama, policijom, sudstvom i klubovima liječenih alkoholičara pružiti organiziranu pomoć zajednici u njegovom rješavanju putem savjetovališta za mlade i odrasle s problemom prekomjernog pijenja alkohola. Usprkos svim mogućnostima i intervencijama, nažalost, svake godine određeni broj osoba umire zbog bolesti povezanih s alkoholizmom. Tako je u 2017. godini 25 osoba umrlo s dijagnozom alkoholne bolesti jetre i sedam zbog kroničnog alkoholizma, stoga moramo još jako puno raditi.

PL: A kakvi su trendovi kad je riječ o zaraznim bolestima?

– Zarazne su bolesti, zahvaljujući dugotrajnom i kontinuiranom provođenju preventivnih mjera te nadzoru nad oboljelima, uspješno kontrolirane, ali svjedoci smo novih zaraznih bolesti te je nužan daljnji budni nadzor i prevencija širenja zaraznih bolesti u populaciji. Nažalost, prošle godine troje naših sugrađana umrlo je od zaraznih bolesti – hripavca, trovanja hranom uzrokovanog salmonelama i po prvi put dijagnosticirana je Creutzfeldt-Jakobova bolest, neurološka bolest nepoznatog porijekla koja nije povezana s kravljim ludilom.

PL: Dio javnosti smatra da je veliko smetlište kod Koprivnice najveća prijetnja zdravlju stanovništva u širokom krugu. Što možete reći o tome?

– Dosadašnje analize svih relevantnih institucija ustvrdile su da su mjereni parametri površinskih i podzemnih voda očekivani i da nema značajnijeg zagađenja okoliša koje bi moglo imati utjecaja na zdravlje ljudi. Daljnjim kontinuiranim praćenjem definiranih parametara navedene lokacije moći će se ustvrditi trendovi i eventualna odstupanja od dosadašnjih mjerenja uzevši u obzir vremenske prilike i prirodne procese koji se odvijaju na samom odlagalištu.

PL: Vidimo da se u svijetu, pa i u našem susjedstvu, opet javljaju ospice, koje su bile gotovo zaboravljena bolest. Kakav je trend procijepljenosti, ne samo protiv ospica, u našoj županiji?

– U proteklih 25 godina bilježi se visok postotak procijepljenosti djece predškolske i školske dobi. Važno je istaknuti da se uvijek prelazi zadani prag od 90 posto procijepljenosti za tuberkulozu, difteriju, tetanus, pertusis, poliomijelitis, Haemophilus influenzae tip B, rubeolu, parotitis i hepatitis B. Za ospice je važna procijepljenost veća od 95 posto zbog stvaranja kolektivnog imuniteta, što je također zadovoljeno. Dok su postoci procijepljenosti ciljane populacije na tako visokoj razini, možemo biti sigurni da se nijedna od bolesti protiv kojih se cijepi neće pojaviti u epidemijskom obliku, kao što je to bilo na dubrovačkom području ili u nama susjednim zemljama.

PL: Vidio sam kako se u izvješću o radu Zavoda za prošlu godinu navodi tretman jedne osobe protiv bjesnila zbog kontakta s – majmunom. Može li se doznati nešto više o tom neobičnom slučaju?

– Svake se godine u antirabičnoj stanici Zavoda pregleda određeni broj osoba koji su bili u kontaktu s divljom ili domaćom životinjom te se ocjenjuje potencijalni rizik za prijenos virusa bjesnoće u trenutku ugriza ili drugog rizičnog kontakta sa životinjom. Najčešći rizični kontakti osoba su s domaćim životinjama – psom i mačkom, ali prošle godine imali smo ugriz osobe od strane divlje životinje – majmuna, koji je bio tretiran kao kućni ljubimac. Sve smo odradili u skladu s pravilima struke, s dobrim ishodom.

PL: Manje je poznato da ste vrlo profitabilna ustanova – ‘na računu’ imate akumulirano oko pet milijuna kuna. Sprema li se kakva investicija?

– Moram reći da vrlo savjesno i racionalno poslujemo već dugi niz godina. Jako je važno imati dobre temelje, polako graditi i stabilno se razvijati, a još je važnije svrhovito ulagati. Naša investicija, koja će biti vidljiva i u budućem razdoblju, je svrhovito ulaganje u ljude jer bez stručnih i kompetentnih ljudi nema ni opstanka ni razvoja Zavoda. Trenutno imamo tri liječnice na specijalizaciji i jednu na subspecijalizaciji, a ta je investicija vrijedna oko tri milijuna kuna, to je ulaganje u našu budućnost. U naredne dvije godine imamo potrebu za još dvoje liječnika koje bismo uputili na specijalizaciju.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti