Od rujna nas čeka novo poskupljenje kruha i brašna, krumpir već skuplji

Poremećaji na globalnom tržištu, a od ovog ljeta i brojne poplave i suše diljem Europe čini se i dalje diktiraju rast cijene pšenice. Od ljetne žetve cijene su skočile čak i do 50 posto od već postojećih, rekordno visokih (1,50 kn za premium). Večernji piše kako se od 1. rujna sprema novi, treći val poskupljenja brašna i pekarskih proizvoda.

-Rast veleprodajne cijene brašna od 30, a maloprodajne od 20 posto krajnja je psihološka granica dokle bi cijene tog osnovnog proizvoda smjele ići, s obzirom na to da inflacija, klimatske promjene, manje zalihe od očekivanih, loši prinosi žitarica i uljarica diljem svijeta, dižu cijene i ostalih prehrambenih proizvoda – piše portal.

Poslovni pak piše kako bi krumpiru u ovo vrijeme trebala biti cijena 4, a u prodaji na veliko i 3 pa i 2 kune, nakon Velike Gospe na pojedinim tržnicama drži cijenu od 5 do 6 kuna.

-Ni iz jednog od najvećih bazena u proizvodnji tog povrća – Međimurja, ne stižu dobre vijesti. Zbog velike suše međimurski će ga proizvođači ove jeseni ubrati do 60 posto manje – navodi portal, što sigurno znači i veću cijenu.

Također, do zime bi ga, smatraju, moglo čak i nestati s polica. Dodajmo i kako rastu i cijene ostalog voća i povrća, a ras cijena najvidljiviji je po ulju. Ulje je već, što su cijene nekih brendiranih proizvođača, dosegnulo i 17 kuna.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI