LOŠA STATISTIKA Od spolnih bolesti na području Koprivnice oboljelo mnogo više žena nego muškaraca

Obiteljski liječnici uglavnom ne prijavljuju takve bolesti pa statistika epidemiologa ne otkriva stvarno stanje


Autor: podravski.hr — 24.04.2018. / 9:57 Aktualno

Ilustracija / Centralni laboratorij Opće bolnice u Koprivnici

Kad pitate stručnjake iz koprivničkog Zavoda za javno zdravstvo o broju zaraženih spolno prenosivim bolestima, nemoćno će slegnuti ramenima te vam iznijeti svoje skromne brojke, dobivene tek rijetkim prijavama iz laboratorija. Nažalost, takvo što od strane obiteljskih liječnika još se uvijek slabo prijavljuje, a Zavod sam vrlo rijetko obrađuje pacijente.
– Broj oboljelih ne reprezentira stvarno stanje. Zašto se slabo prijavljuje, ne znam. Vjerojatno zato što su takve bolesti ‘delikatne’. Uglavnom, kada bi netko htio napraviti nekakav stručni rad vezan za određenu spolnu bolest, moja je preporuka da pokuša informacije dobiti iz više izvora ili u konačnici napraviti nekakvo vlastito istraživanje kako bi dobio realnije podatke – poručila nam je epidemiologinja dr. Danijela Pinter.
Neke bolesti, poput HIV-a i AIDS-a, obrađuju isključivo liječnici na Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. A informacije od njih dobrano kasne. Pa su tako posljednji put podatke dobili sada već davne 2014. godine, i u njima je stajao jedan novooboljeli. Ukupno dvojica u našoj županiji dosad, starijih od 45 godina, među kojima jedan homoseksualac. Obojica su se zarazili spolnim odnosom.
Od ostalih spolnih bolesti, kojih je ukupno 50-ak, u Zavodu prate još tri: sifilis, gonoreju i klamidijazu. Od prve dvije najčešće obolijevaju muškarci srednje životne dobi, a klamidijaza je ipak nešto češća među ženama.
Sifilis, bolest koja je prije otkrića antibiotika odnosno penicilina uzimala mnogo života, danas se pojavljuje sporadično i rijetko, barem prema podacima Zavoda, u kojem ističu, kao što smo već i spomenuli, da ono što imaju ne pokazuje stvarno stanje o ovoj bolesti. Posljednji put imali su jednog oboljelog, i to 2015. godine.
Gonoreja, poznata još i kao kapavac te triper, nešto je češća spolna bolest, s pet zaraženih u posljednjih pet godina. Također je riječ o bakterijskoj infekciji, koja izraženije simptome ima u muškaraca, u smislu gnojnog iscjetka iz penisa, a uspješno se liječi antibioticima.
Klamidijaza je pak uglavnom bolest žena, i to onih mlađih. Posljednje tri godine podaci vele da je bilo 35 zaraženih, po čemu je najčešća spolna bolest. Također je bakterijska, no problem je što uglavnom nema nikakvih simptoma, pa se naziva tihom upalom koja polako uništava plodnost, jer je često neprepoznata i neliječena. Prenosi se spolnim odnosom s zaraženim partnerom, baš kao i prethodne dvije bolesti. (mi)
FOTO: ILUSTRACIJA