Od sutra nema plastičnog pribora za jelo, tanjura, štapića za uši…

Od sutra više u dućanima nećete moći pronaći plastični pribor za jelo, tanjure, slamke, štapiće za uši, štapiće za miješanje napitaka, štapiće koji se pričvršćuju na balone, spremnike za hranu izrađene od stiropora i jednokratne proizvode od oksorazgradive plastike piše Green.hr.

Odabrani proizvodi više se ne bi smjeli nalaziti na policama u trgovinama diljem Europske unije, ne samo Hrvatske. Međutim, ne bi trebalo biti razloga za strah jer srećom za njih postoje ekološki prihvatljivije alternative. Zabranom ovih jednokratnih plastičnih proizvoda na području Europske unije očekuje se da će se spriječiti stvaranje štete u okolišu u vrijednosti višoj od 22 milijarde eura do 2030. godine.

Sve je to dio inicijative Europske komisije prema kojoj bi članice EU trebale postepeno provoditi promjene, a u Hrvatskoj će one biti određene Zakonom o gospodarenju otpadom koji trenutno čeka drugo čitanje pa se potpuno izbacivanje plastike prolongira do njegovog donošenja. Zbog kašnjenja donošenja Zakona i činjenice da će se u trgovinama i ugostiteljskim objektima još uvijek moći kupiti jednokratni plastični proizvodi koji su ostali u zalihi, u Hrvatskoj još neko vrijeme neće nestati, a treba napomenuti kako taj Zakon predviđa i zabranu plastičnih vrećica za nošenje i to od 1.siječnja 2022. godine.

FOTO: Ilustracija PL

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI