Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Odabir odjeće za vježbanje: koje materijale uzeti?

Sport je danas neizbježan dio naše svakodnevnice, bilo da pratimo sportske aktivnosti na televiziji ili smo aktivni ili rekreativni sportaši. Svatko tko se i malo razumije u pojedini sport zna koliko je bitna kvalitetna i odgovarajuća sportska oprema. U aktivnih sportaša prilikom odabira sportske opreme pazi se na najmanju sitnicu kako bi sportski rezultat bio što bolji i na tome obično radi cijeli tim stručnjaka.

Osim postizanja dobrog rezultata, kvalitetna sportska odjeća, ali i obuća pomažu u sprečavanju ozljeda, što je od neizmjerne važnosti za svakog aktivnog i profesionalnog sportaša.

No, osim profesionalaca, tu je velik broj rekreativnih sportaša svih dobi. Rekreativni sportaši nisu opterećeni rezultatom, niti pod pritiskom trenera, kluba i medija što ne znači da industrija sportske odjeće i obuće u svom izričaju njih ne prati.

Vrlo su bitni jer su mnogobrojni u svakoj zemlji, što potiče proizvođače da zadovolje njihove potrebe kako bi bavljenje sportom bilo što ugodnije. Time je sportska oprema široko razgranata prema svakom obliku sporta. Jasno je da obučeni za nogomet ne možemo ići na klizanje, opremljeni za skijanje nećemo ići na tenis, a u opremi za plivanje nećemo ići na karate. Usprkos velikim razlikama u izgledu, težini, ali i cijeni opreme za pojedini sport, postoje i određene sličnosti.

Ono što se kao crvena nit provlači su moderni materijali koji omogućuju da koža diše i da se znoj ne lijepi na kožu, već isprava te koža ostaje suha tijekom cijele sportske aktivnosti. Takvi materijali od poliestera -microfibre smišljeni su prije dvadeset godina i danas se mogu pronaći pod različitim brend nazivima (dri fit,dry eco, climalite, climacool, vapour x-temp, eco fit itd).

Tehnologija izrade kao i kvaliteta ovakvih odjevnih predmeta svake je godine sve bolja. Time majice, hlače i tajice s ovakvim oznakama tijekom sportskih aktivnosti omogućuju da je koža suha jer znoj ne ostaje na koži i time hladi kožu.

U tome im je znatna prednost pred pamukom jer sportske majice, ako se natope znojem ostaju mokre, ponekad krute i grebu kožu pa nisu nikako  ugodne za nošenje tijekom sportskih aktivnosti u kojima je izraženo znojenje. Majice od pamuka pogodne su za sportske aktivnosti koje nisu povezane sa znojenjem, no pogodnije su nakon bavljenja sportom.

Pojedini proizvođači navode da pojedine majice od microfibre imaju i antibakterijsko djelovanje, što je vrlo bitno za kožu sportaša jer koža koja se jako znoji pogodna je za infekcije kože od kojih je najučestalija pityriasis verisolor. Ona je najzastupljenija na trupu u obliku bjelkastog mrljastog osipa koji je najizraženiji tijekom ljeta. U njezinu liječenju primjenjuju se antimikotici u obliku kreme, spreja, a u težim slučajevima i antimikotici u obliku tableta.

Za svu sportsku odjeću vrlo je bitno da je čista i da se uvijek opere nakon svake sportske aktivnosti jer se time čuva zdravlje kože i smanjuje bilo kakva mogućnost infekcije kože.

Izvor: zdravobudi.hr

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI