Odbacila britvicu: Djevojka koja pati od rijetkog sindroma ponosna na svoju ‘hipstersku bradu’

Nova Galaxia je djevojka koja je odlučila prihvatiti svoje tijelo i osvijestiti ljude o problemima koje za sobom vuku policistični jajnici.

Danas ona ima 26 godina i ponosna je na svoje tijelo no to nije uvijek bilo tako. Facijalne dlake prvi puta je primijetila kada je imala 12 godina. Djeca u školi zbog toga su ju stalno zadirkivala i vrijeđala no trebalo je pune četiri godine da dobije dijagnozu sindroma policističnih jajnika.

Sindrom policističnih jajnika (PCOS = engl. policystic ovary syndrome) je skup simptoma kojeg karakteriziraju jajnici (povećani ili normalne veličine) s brojnim folikularnim(vodenim) cistama, poremećaji menstrualnog ciklusa (produženi ciklusi ili potpuno izostali ciklusi), pojačana dlakavost, pretilost, akne, poremećena tolerancija glukoze, smanjena otpornost ciljnih organa na inzulin (inzulinska rezistencija). Svi ovi simptomi ne moraju bit prisutni da bi se postavila dijagnoza.

Kod Nove je najveći vidljivi problem bila pojačana dlakavost, posebice na licu, zbog čega je ona svoju bradu i brkove brijala punih 13 godina.

“Dečko iz mog razreda u srednjoj školi jednom je pokazao na moju bradu i rekao da imam bolju bradu nego će on vjerojatno ikada imati”, prisjetila se.

Nova je nakon 13 godina brijanja odlučila sudjelovati u kampanji posvećenoj svjesnosti o raku ‘No shave November’ te je odbacila britvicu zauvijek.

Zašto dolazi do pojačane dlakavosti?

Sindrom policističnih jajnika (PCOS) čest je poremećaj koji pogađa jednu od pet žena. Dešava se da se neoplođeno jajašce ne uspije otpustiti svaki mjesec stoga ovulacija nije redovita, a često se povise i razine inzulina u tijelu. To sve dovodi do disbalansa koji rezultira prevelikim stvaranjem muških hormona zbog čega često dolazi do dlakavosti.

Iako se većina žena dolučuje na uklanjanje dlaka, Nova je nakon godina i godina srama odlučila prestati s brijanjem.

Pojasnila je da joj je u tome pomogla njena djevojka.

“Samopouzdanje mi je jako naraslo. Otpustila sam tu stvar koje sam se toliki niz godina sramila”, rekla je te dodala kako veliku zaslugu za to ima činjenica da je sretnoj vezi sa svojom djevojkom Ash koja se zapravo ne deklarira ni kao djevojka ni kao muškarac od 2012. godine.

“Sada svoju bradu nosim ponosno i ne nazivam ju više tamnom, prljavom tajnom”, zaključila je Nova za The Sun.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI