EKSKLUZIVNO Gradonačelnik Rajn smijenio direktora Komunalnog poduzeća bliskog županu i Hrgu

Gregurek: Izigran sam, dogovor je bio da ostajem


Autor: podravski.hr — 06.03.2018. / 19:54 Aktualno

Mario Rajn, gradonačelnik Križevaca

Martin Kozjak novi je direktor križevačkog Komunalnog poduzeća, odlučeno je na današnjoj skupštini tog društva koju je ispred Grada Križevaca kao većinskog vlasnika vodio predsjednik Skupštine i gradonačelnik Mario Rajn (nezavisni). Na skupštini su bili prisutni i predstavnici osnivača, načelnik općine Sv. Petar Orehovec Franjo Poljak (HDZ) te načelnik općine Sv. Ivan Žabno Nenad Bošnjak (nezavisni), a koji su prilikom glasanja ostali suzdržani. Načelnici općina Kalnik i Gornja Rijeka koji se također nalaze među osnivačima društva, Mladen Kešer (SDP) i Darko Fištrović (nezavisni) nisu se pojavili na skupštini.
– Bio sam suzdržan jer nisam znao da će doći do promjene. Ujutro se promijenio dnevni red, nisam protiv ni za, jednostavno nisam bio unaprijed upoznat s namjerama – rekao nam je Poljak, dok Bošnjak nije bio raspoložen za razgovor.
Mladen Kešer kaže kako je bojkotirao dolazak na skupštinu jer je očekivao Gregurekov ostanak, a Fištrović je svoj nedolazak opravdao slomljenom nogom i otežanim kretanjem uslijed zimskih uvjeta.
Ime Martina Kozjaka nepoznato je prigorskoj javnosti s obzirom da je ovaj inženjer građevine svoju poslovnu karijeru unazad 15 godina gradio u privatnom sektoru u Zagrebu gdje je vodio međunarodne projekte na menadžerskim pozicijama, a dao je i ekskluzivan komentar za naš portal o svojim motivima dolaska na jednu od najodgovornijih gradskih pozicija.
– Bio sam devet godina šef gradilišta, bavio sam se stanogradnjom, rekonstrukcijama prometnica, kanalizacijskim mrežama u Zagrebu, velikim infrastrukturnim projektima, a donedavno sam radio i na projektu najvećeg vjetroparka u ovom dijelu Europe u Crnoj Gori. Zanima me samo struka, smatram da posjedujem iskustvo i znanje, a politikom se nikad nisam bavio. Živim u Špirancu kraj Križevaca s obitelji, osigurao sam egzistenciju, želim raditi kod kuće i biti blizu obitelji – prvi su dojmovi novog direktora križevačkog Komunalnog poduzeća Martina Kozjaka koji nije htio komentirati da li je gradska vlast pronašla njega ili on njih.
Kozjak je dobio Rajnovo povjerenje koje je izgubio dosadašnji direktor Goran Gregurek (Mreža nezavisnih lista) koji nije očekivao smjenu, kaže nam kako je izigran u dogovoru. Gregurek je, inače, kadar blizak županu Darku Korenu i bivšem gradonačelniku Križevaca te saborskom zastupniku Branku Hrgu.

Martin Kozjak, novi direktor Komunalnog

– Razgovarali smo u drugom smjeru, do zadnjeg trenutka nisam znao da će se to dogoditi i danas ujutro sam saznao da je prekršen dogovor, moram priznati da sam iznenađen. Moji rezultati bili su vrlo dobri, gradonačelnik je i sam izjavio da neće smjenjivati one s rezultatima, a brojke govore za sebe. Postoji mogućnost i da ostanem, ali i da odem iz Komunalnog. Ugovor mi traje do 16. ožujka, pa ćemo vidjet da li će mi biti ponuđeno nešto fer i prihvatljivo – telefonskim putem objasnio nam je svoju poziciju Gregurek i dodao je kako je pravo većinskog vlasnika da si izabere čovjeka kojeg želi.
– Znam da je bilo puno pritisaka za mojom smjenom, to je bilo izraženo i kroz izbore, tu su i interesi pojedinaca, grupa, stranaka, sve je to logično u političkom životu uz koju se veže ova funkcija – pomalo ogorčeno ispričao nam je Gregurek, dok je križevački gradonačelnik dodao kako postoji mjesta za sve.
– Za sve kadrove sa znanjem i iskustvom, a posebno za one koji su već u sustavu, ima mjesta u Komunalnom poduzeću. S druge strane, logično je da čelno mjesto poduzeća preuzme osoba od povjerenja predsjednika Skupštine – objašnjava Rajn svoju odluku o postavljanju novog direktora.
Danas se u istom sastavu osnivača održala i skupština sestrinske tvrtke Vodne usluge d.o.o. gdje je pak jednoglasno odlučeno da se privremeno za direktoricu imenuje Helena Kralj-Brlek, rukovoditeljica radne jedinice Vodovod i kanalizacija u Komunalnom, a sve do raspisivanja natječaja za direktora koji se planira za lipanj.
– U ovom trenutku nismo sigurni kakva će biti financija održivost i bilanca Vodnih usluga, Helena Kralj-Brlek je u sustavu plaća našeg „komunalca“ i nismo bili odmah spremni imenovati nekoga na novu plaću – otkriva Rajn planove za novu tvrtku koja će se morati prihvatiti projekta Aglomeracija Križevci vrijednog 180 milijuna kuna.
Na naš upit ima li ambiciju javiti se na natječaj za direktora Vodnih usluga, Gregurek je kategorički odbio takvu mogućnost.
– Neću se javiti. Ne znam ni koji će biti uvjeti, ali kako je danas prezentirano, čini se da su to stvari koje su već odlučene. Ako me netko treba, taj će me i zvati, natječaj nije obavezan po Zakonu o trgovačkim društvima, nije ga ni dosada bilo. Sklon sam tome da, ako nekome direktno pokloniš povjerenje, onda od njega očekuješ i rezultate, na koji god način bio izabran, sve ostalo je sfera politike – rekao je Gregurek za kraj.
Piše: Admir Sinani
FOTO: ARHIVA