Odgoda operacije od nekoliko tjedana, pa i mjeseci, neće bitno utjecati na operabilnost ovih tumora

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Govoreći o tumoru bubrega podrazumijevamo primarno solidne, tkivne izrasline parenhima bubrega koje su maligne u većini slučajeva, odnosno to su karcinomi, rak bubrega. Maligni tumor može imati i dominantno cističnu strukturu (cistični karcinomi).

Cista bubrega vrlo je česta bolest i najčešće je benigne naravi, okrugla i ispunjena tekućim sadržajem. Ima li takva cista u sebi solidnih (tkivnih) elemenata, raste mogućnost malignosti, a tu vjerojatnost kvantificiramo klacifikacijom ciste metodom Bosniak na temelju CT-urografije koja predstavlja i krunsku pretragu u dijagnostici tumora bubrega.

Rak bubrega čini svega dva do tri posto svih malignih tumora čovjeka. Nešto je češći u muškaraca (1,5:1), a najčešće se pojavljuje u šestom desetljeću života. Klasični trijas simptoma (bol, krv u mokraći i tvorba koja se palpira) danas se rijetko viđa jer se, napretkom dijagnostike, ta bolest dijagnosticira u znatno ranijim fazama – kad je tumor manji.

Tako je danas većina dijagnosticiranih tumora manja od 7 cm (stadij T1), a svega 21 posto tumora dijagnosticira se u uznapredovaloj fazi. Rak bubrega najčešće metastazira u pluća i kosti, a širenje limfnim putovima je dosta varijabilno. Načelno se može reći – što je tumor manji, i njegov metastatski potencijal (opasnost metastaziranja) je manji.

O naravi tumora bubrega, a time i o prognozi, možemo pouzdano suditi tek nakon kirurškog odstranjenja, nakon što se učini mikroskopska, patohistološka analiza i dobije dijagnoza (PHD). Tumori bubrega u pravilu su sporo napredujući. Postoje, naravno, vrlo maligne iznimke, ali one zaista rijetke.

Osobito u vrijeme aktualne pandemije virusa Covid-19 vrijedno je istaknuti kako tumor bubrega raste prosječno 0,3-0,8 cm godišnje, a to je poznato iz studija u kojima je praćen prirodni tijek te bolesti u neoperiranih bolesnika. Takvim sporim rastom tumoru su potrebne 3-4 godine da bi podvostručio svoj volumen koji je imao u času dijagnosticiranja.

Ovo su podaci koji uvjerljivo rak bubrega (kao i npr. rak prostate ili rak štitne žlijezde) svrstavaju u skupinu sporo progresivnih tumora. U sadašnje vrijeme pandemije kad su, iz shvatljivih razloga, kirurške aktivnosti svedene samo na hitna stanja, a ranije planirane operacije odgođene, vrijedno je još jednom naglasiti kako sva medicinska znanja suglasno upućuju da odgoda operacije od nekoliko tjedana, pa i mjeseci, neće bitno utjecati na operabilnost i izlječivost ranije dijagnosticiranog tumora bubrega, u ogromne većine bolesnika.

U zaključku valja naglasiti kako načelno tumori bubrega ni po čemu ne slijede prirodni tijek brzo progresivnih karcinoma (npr. rak želuca, jednjaka i sl.). (zdravobudi.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Odali počast poginulim i nestalim braniteljima

Izaslanstvo županijske veteranske udruge UDVDR-a i ogranka Koprivnica prisustvovalo je obilježavanju 29. godišnjice okupacije Laslova, kojeg su u velikosrpskoj agresiji puna 152 dana hrabro zajedno

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI