ODGOVORILI MINISTRICI: Naše škole nećete ukinuti, a dogodi li se to ipak, neće biti otkaza

Podravski list profile

Iz Koprivničko-križevačke županije odgovorili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja na najave o novoj Mreži škola i mogućem ukidanju onih osnovnih škola koje imaju manje učenika od propisanog. A takvih u našem kraju ima popriličan broj. Zamjenik župana Ratimir Ljubić je rekao:

-Naša županija ima iznimno uređeno školstvo, a materijalni uvjeti koji imaju učenici i učitelji su u samom državnom vrhu. Županija je od ministarstva tražila dodatna pojašnjenja smjernica jer nije donesen zakonski okvir stoga mogu reći kako je stav vrlo jasan te kako spajanja škola ili ukidanje područnih škola neće biti – rekao je Ljubić i dodao da, ukoliko se donese zakonski okvir, sjest će sa svakim ravnateljem i načelnikom općine, ali nitko iz škola neće ostati bez posla.

-Cilj je da sve škole unaprijedimo, a ne da ih ukinemo. I ranije je bilo pokušaja da se uvede nova Mreža škola, no oni nisu zaživjeli – kazao je zamjenik Ljubić na danas održanom Županijskom stručnom vijeću ravnatelja osnovnih škola.

Ljubić: Djeca neće morati odlaziti na nastavu negdje drugdje, samo će se škole administrativno pripojiti drugim školama

Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dodao je Ljubić, nije donijelo nikakav zakonski okvir po tom pitanju već samo smjernice. Dodao je kako je stav Županije po tom pitanju vrlo jasan te kako ukidanja škola na području županije koje imaju manje od 150 učenika neće biti.

Što se tiče Županije, četiri škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija u opasnosti su od zatvaranja ili pretvaranja u područnu školu. Radi se o školama u Legradu, Đelekovcu, Kalinovcu i Kalniku koje imaju manje od 150 učenika. U ranijem razgovoru oko ove teme zamjenik Ljubić nam je rekao:

-Svakako mogu reći da se ove škole neće zatvoriti već će se, ako tako naloži Ministarstvo, pripojiti nekoj od susjednih škola i postati područne škole. Djeca neće morati odlaziti na nastavu negdje drugdje, samo će se škole administrativno pripojiti drugim školama. No ponavljam, još uvijek ne znamo točno što će se morati napraviti sve dok ne dobijemo pojašnjenje Ministarstva znanosti i obrazovanja – rekao je dožupan Ratimir Ljubić.

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI