ODLIČAN KVARTAL Podravkina prodaja 8 posto veća, Agrokoru ‘oproštena’ 44 milijuna kuna

Nadzorni odbor kompanije predložio je isplatu dividende od sedam kuna po dionici


Autor: podravski.hr — 25.04.2018. / 15:52 Aktualno

Šef uprave Podravke Marin Pucar

Podravka je u prvom kvartalu ove godine ostvarila snažan rast prodaje u svim kategorijama i na svim tržištima. To je, prije svega, rezultat pojačanih marketinško-prodajnih aktivnosti, ali i činjenice da je Uskrs ove godine bio 1. travnja (lani je bio 16. travnja), pa je tromjesečje – za razliku od lanjskog – bilo od jakim utjecajem predblagdanske prodaje.
Podravka je danas priopćila kako su prihodi od prodaje rasli više od osam posto i iznosili su 989 milijuna kuna, a neto dobit bila je 70 milijuna kuna, što je čak 240 posto više nego u lanjskom kvartalu. Rasla je prodaja svih kategorija: vegete, dječje hrane, mesa, ribe, jela.
S druge strane, prodaja Belupa rasla je pet posto, ali uz izrazito nepovoljnu profitabilnost jer su rasli proizvodi s niskom maržom (lijekovi na recept), a padao mnogo profitabilniji bezreceptni program. Belupo je zato ostvario tek 16 milijuna kuna neto dobiti, dok je Podravkina divizija prehrane imala gotovo 54 milijuna kuna profita.
Na zajedničkoj sjednici uprave i nadzornog odbora danas su usvojeni i konačni, revidirani rezultati za prošlu godinu. Podravka je zbog rezervacija spornih potraživanja od Agrokora knjigovodstveno otpisala 44 milijuna kuna. S obzirom da je ukupno bilo prijavljeno 99 milijuna kuna potraživanja, čini se kako će koprivnička kompanija u konačnici otpisati oko 45 posto prijavljenih tražbina u postupku nagodbe.
Zato je konačna lanjska potvrđena neto dobit grupe Podravka iznosila skromnih 24 milijuna kuna. No, s obzirom da je profit Podravke d.d. bio 86 milijuna kuna, Nadzorni odbor kompanije predložio je isplatu dividende od sedam kuna po dionici.
Zbog snažnog kvartalnog rasta prodaje i neto dobiti, dionica Podravke danas poslijepodne skočila je više od pet posto i probila prag od 280 kuna. (rm)
FOTO: ARHIVA