Odlična godina za podravske vinare: Bolesti nema, slador vrlo visok!

Ovih dana na našem području vinogradi su puni ljudi, što znači da je vrijeme berbe, za mnoge male i velike vinogradare najdraže vrijeme u godini, a ove je godine s obzirom na odličan urod tome sigurno tako. U ovoj godini, šale se vinogradari, i lijenčine će imati dobar urod jer nije bilo mraza u fazi cvjetanja, a i bolesti su mimoišle trsove. Zbog toga je urod odličan, a prvi parametri pokazuju kako bi naše nagrađivane vinarije opet mogle imati berbu medalja na raznim natjecanjima, a jedna od njih je zasigurno vinarija Stručić iz Ludbrega.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Krenule su berbe, pobrali smo sauvignon i chardonnay, a ostaje nam graševina i rajnski rizling. Prvi pokazatelji i parametri su vrhunski i imat ćemo jednu od boljih godina. Količinski će biti možda 10 posto manje što nije bitno jer su šećeri i kiseline odlični, a na kraju ćemo imati između 20 i 25 tisuća litara vina – rekao je Tomislav Stručić, vlasnik vinarije Stručić.

Vlasnik vinarije obitelji Matočec Marijan Matočec

Slično nam je rekao i Mario Funtek, jedan od vlasnika DeMar vinarije, najmlađe vinarije ludbreškog vinograda, koja je prošle godine potukla konkurenciju na mnogim natjecanjima i osvojila brojne medalje za svoja vrhunska vina.

– Prve berbe su napravljene, muškati su pokupljeni kao i chardonnay, drugi vikend trebala bi biti berba graševine i rajnskog rizlinga i ovisno o vremenu sve će biti riješeno unutar dva tjedna. Šećeri i kiseline su odlični i zadovoljni smo godinom ako pogledamo prve parametre. Imat ćemo oko 15 tisuća litara, ako će količinski nešto faliti, mi ćemo dokupiti ostalo kao što nam je i inače praksa – rekao je Mario Funtek. 

Berba kod Funtekovih

U obiteljskoj berbi zatekli smo i obitelj Repić iz Malog Bukovca koji su brali tijekom tjedna, a vino imaju za svoju poznatu gostionicu ‘Podravska ruža’. Ni oni nisu izuzetak te hvale ovogodišnju berbu.

– Berba je zasad prošla super, više i od očekivanog, šećeri su odlični, imamo inače chardonnay, žuti muškat, sivi pinot, graševinu i rajnski rizling. Inače imamo oko 1400 čokota, sad smo brali muškat, a ovo ostalo ide iduće nedjelje – rekao je Antun Repić.

Ništa drugačije nije ni s vinogradarima s đurđevačkog područja koji privode kraju berbe u svojim vinogradima, a skoro su svi zadovoljni urodom. Obitelj Matočec iz Đurđevca u svom vinogradu u predjelu Mali kostanj ima 16.000 trsova, a ova će godina po kvaliteti uroda biti puno bolja od prošle.

– Slador se kreće od 18 do 19,5 ovisno o sorti i sa svim parametrima itekako smo zadovoljni. Očekujemo da ćemo po trsu dobiti nešto više od litre vina – kaže Dario Matočec.

Martin Jušta iz Kalinovca trenutno ima 4 000 trsova za berbu, a i on je prezadovoljan.

Okrjepa nakon berbe

– Mogu reći da je ova godina bila izvanredna. Slador se kreće od 16,5 do 20 i očekujem da ću dobiti između 7000 i 8000 litara vina. U ovoj godini sve nam se dobro poklopilo pa ćemo imati puno kvalitetnog vina – kaže Martin Jušta.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI