Odlična reakcija Koprivničanaca: U gradu je gotovo 200 opasnih dimnjaka koje treba odmah rušiti

Mirko Kiš jedan je od brojnih Koprivničanaca koji su proteklih dana zvali gradske službe i prijavili svoj dimnjak koji bi trebalo sanirati. U gradskoj upravi doznajemo kako su primili prijave za čak 156 opasnih dimnjaka privatnih vlasnika te još 33 na javnim zgradama.

– Taj dimnjak služio mi je za centralno, no već neko vrijeme nije u upotrebi. Problem je što ima betonsku kapu koja bi mogla, dođe li do novog jačeg potresa, pasti na nas. Pomaknula se za 10-ak centimetara – priča Mirko i dodaje kako je uslijed petrinjskog potresa ona oštećena i nije dvojio treba li nazvati za skidanje.

Navodi kako su stručnjaci već bili kod njega te pregledali betonsku kapu i najavili da će brzo doći to sanirati.

– Imamo novi dimnjak koji je upotrebi i on je u redu. Znate, dolaze mi unuci i mislim da nije dobro riskirati da se, ne daj bože, nešto dogodi. Ta kapa je opasna i mogla bi nam se srušiti na glavu – dodaje Mirko Kiš koji kaže kako je ova akcija Grada vrlo pohvalna i siguran je da su građani vrlo zahvalni.

Podsjetimo, Grad Koprivnica, ali i ostali gradovi u okruženju, objavili su nakon razornog petrinjskog potresa javni poziv vlasnicima da prijave opasne dimnjake koje bi trebalo srušiti. Kako doznajemo u Gradu Koprivnici, procijenjeni trošak uklanjanja jednog dimnjaka iznosi oko 2000 kuna.

– U to je uračunat, naravno, i rad vatrogasaca te korištenje vatrogasnih vozila i opreme. Predviđamo kako će Grad iz svog proračuna za sanaciju opasnih dimnjaka i sigurnost građana investirati oko 378.000 kuna – rekla nam je Ivana Ledinski Cvetković iz odnosa s javnošću Grada Koprivnice.

Vatrogasci obilaze Koprivničance i analiziraju u kakvom su stanju dimnjaci.

Doznajemo kako će mjerodavne službe na poziv Grada rušenje dimnjaka kod privatnih osoba i javnih ustanova obavljati do ispod razine krovne konstrukcije, uz privremenu sanaciju otvora krovišta PVC pokrovom.

-Radove će bez naplate građanima obaviti vatrogasci Vatrogasne zajednice grada Koprivnice, dok će građani sanaciju krovne konstrukcije nakon rušenja dimnjaka morati obaviti na svoj trošak – dodaje Ledinski Cvetković.

Sanacija bi tek trebala krenuti, a gradskim službama i vatrogascima treba određeno vrijeme kako bi prošli gotovo 200 adresa diljem Koprivnice i napravili uvid u stanje na terenu.

– Trenutno obavljamo izvide na terenu kako bismo što bolje koordinirali rad vatrogasnih postrojbi, vozila i opreme, kako bismo što prije i sigurnije krenuli s  izvođenjem radova uklanjanja dimnjaka – navode u Gradu.

Mirko Kiš zahvalan je gradskim službama što će ukloniti opasnost.

Grad Koprivnica će, ističu, vatrogascima za potrebe predmetnih poslova u proračunu osigurati dodatna sredstva kojima će im se vratiti sredstva utrošena za kupnju opreme nužne za kvalitetno i sigurno izvršavanje planiranih poslova uklanjanja dimnjaka. Početak radova uklanjanja dimnjaka, saznajemo, planiran je ovog tjedna, ovisno o vremenskim uvjetima, jer je sigurnost vatrogasaca na prvom mjestu – rekli su u gradskim službama.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI