Odlične vijesti: Proizvedeno kombinirano cjepivo protiv gripe i korone

Znanstvenici su uspjeli proizvesti kombinirano cjepivo koje je stvorilo antitijela usporediva s oba pojedinačna cjepiva protiv gripe i korone.

Moguće je da ćemo se već sljedeće jeseni cijepiti protiv gripe i koronavirusa jedinstvenim kombiniranim cjepivom protiv obje bolesti. Naime, tvrtka Novavax, koja bi najkasnije u lipnju trebala dobiti odobrenje za hitnu uporabu svog cjepiva protiv COVID-a, izvijestila je da radi na kombiniranom cjepivu protiv korone i gripe te da se ono pokazalo vrlo učinkovitim na oba virusa kod životinja.

Oni su kombinirali svoje cjepivo NanoFlu protiv gripe i NVX-CoV2373 protiv korone. Uspjeli su proizvesti novo kombinirano cjepivo koje je stvorilo antitijela usporediva s oba pojedinačna cjepiva protiv gripe, odnosno korone. Osim što je mjerena količina antitijela kod životinja na obje bolesti, radilo se i ispitivanje u kojem je dio životinja primio kombinirano cjepivo, a dio samo ono NVX-CoV2373.

Obje su grupe zaražene koronom kako bi se vidjelo djeluje li kombinirano cjepivo i na COVID-19. Četiri dana kasnije, kod životinja je bilo malo koronavirusa u plućima ili ga uopće nije bilo bez obzira na to koje su od ta dva cjepiva primile. Ideja za to cjepivo temelji se na sve češćem mišljenju znanstvenika da postoji vjerojatnost da ćemo se morati svake godine cijepiti protiv COVID-a, a kako se također treba godišnje cijepiti i protiv gripe, u tvrtki drže da bi bilo jednostavnije sve riješiti jednim cjepivom.

Ističu da ove sezone gripe, istina, nije gotovo ni bilo, ali drže da će se, kad više ne budu obavezne maske i kad krenu druženja bez pridržavanja razmaka, gripa pojaviti ponovno. Također ističu da bi nove varijante korone također mogle biti razlog svakogodišnjeg cijepljenja.

Inače, Novaxovo cjepivo protiv korone zapravo je proteinsko, odnosno sadrži u laboratoriju uzgojene sitne čestice proteina iz šiljka virusa, kao i “adjuvanse”, odnosno pojačivače koji pomažu u stvaranju imunološkog odgovora protiv COVID-a, piše Jutarnji list.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI