Odluka ovaj tjedan: Umirovljenici s najmanjom mirovinom dobit će COVID dodatak od 150 eura?

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Hoće li hrvatskih umirovljenici dobiti COVID dodatak na mirovine, trebalo bi se znati ovog tjedna. Prijedlog umirovljeničkih udruga je da Hrvatska po uzoru na druge europske zemlje svojim umirovljenicima isplati jednokratnu potporu. Budući da velik dio hrvatskih umirovljenika prima mirovine čiji je iznos ispod granice siromaštva, korona-kriza posebno je pogodila taj dio populacije. Naime, ono što radnom stanovništvu, barem većini ne predstavlja značajan financijski napor, umirovljeniku s mirovinom oko 2000 kuna velik je izdatak i nekoliko stotina kuna, a takvih je izdataka bilo više nego inače.

Dezinficijensi, zaštitne maske, vitamini ili dodaci prehrani za pojačanje imuniteta i slične stavke mogu mjesečno nabiti troškove i više od 200 kuna. Umirovljenicima, od kojih većina ima isplaniranu svaku kunu, 200 kuna velik je novac.

– Predstavili smo što to znači COVID dodatak u ovim uvjetima u kojima naši umirovljenici žive, gdje je prosječna mirovina 2562 kune, linija siromaštva 2710 kuna – rekla je Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje najavili su da će se o COVID dodatku raspravljati kada se odradi usklađivanje mirovina, koje je inače zakonska obveza. Mirovine se usklađuju prema rastu cijena i troškova života u prethodnom polugodištu. Ove godine, govori se, ono bi moglo biti manje od predviđenog, vjerojatno zbog manjeg rasta cijena potrepština uvjetovanih korona-krizom. Upravo zbog toga moglo bi ostati nešto novca, koji je ranije predviđen za povećanje mirovina.

– Ono što su udruge iznijele kao zahtjev prema nama su razina između 50 i 150 eura po umirovljeniku, dakle po korisniku mirovine – izjavio je Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Prijedlog ide da bi oni s mirovinama ispod granice siromaštva dobili 150 eura jednokratno. Oni s mirovinom između 2710 i pet tisuća kuna – 100 eura, a isključivo samci s mirovinom većom od pet tisuća kuna 50 eura. No, neki tvrde da onima s većom mirovinom nije potreban nikakav dodatak, te da bi taj novac trebalo raspodijeliti među onim s manjom mirovinom.

– Ja čvrsto držim da onima koji imaju sedam-osam tisuća mirovine nikakav COVID dodatak od 50 eura nije potreban i da to treba preraspodijeliti na one najsiromašnije – rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

foto ILUSTRACIJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI