ODOJAK ‘PROŠETAO’ KOPRIVNIČKOM ŠPICOM Ovih ćemo blagdana pojesti dvije tisuće pečenih praščića

Za odojke kupci u županiji izdvojit će više od milijun kuna


Autor: podravski.hr — 21.12.2017. / 6:32 Aktualno

Odojak je prošetao središtem Koprivnice

Jedan je slasni odojak jučer prošetao središtem Koprivnice. Iz hladnjače prebačen je u mesnicu, a potom je vrlo brzo završio u kupčevu gepeku.
Pečeni odojak tradicionalna je podravska slastica za prosinačke blagdanske trpeze. Statistički zavod uz pomoć gospodarske komore procjenjuje kako bi se i ove godine u Hrvatskoj između Božića i Nove godine trebalo ispeći oko 65.000 odojaka.
U Koprivničko-križevačkoj županiji, prema istim procjenama, okrenut će se oko dvije tisuće malih praščića, za što će kupci izdvojiti više od milijun kuna. Kilogram odojka, naime, drži cijenu od otprilike 30-ak kuna.
Problem je što u trgovačkim lancima gotovo da i nema domaće ponude. Sve uglavnom dolazi iz uvoza, a najviše iz Nizozemske, Austrije i Njemačke. (RM)

Na čijem li će stolu završiti ova slasna pečenka

FOTO: ROBERT MIHALJEVIĆ