“Odronio” dio stijene na Kalniku, žurne službe spašavale penjače

Na području Starog grada Velikog Kalnika jučer je održana zajednička vježba masovne nesreće u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije u suradnji sa svim žurnim službama na području županije i Zavodom za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Vježba je okupila 60-tak sudionika, djelatnika Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, JVP-a Križevci, DVD-a Kalnik, Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Policijske postaje Križevci, Srednje škola Koprivnica i HGSS-a.

Prema scenariju vježbe, prilikom održavanja“ Penjačkog maratona“ na Kalniku došlo je do odrona dijela stijene na penjačkoj ruti. Penjanje je osiguravalo nekolika članova Hrvatske gorske službe spašavanja, a odmah po nesreći jedan od prisutnih spašavatelja HGSS-a nazvao je Centar 112 koji poziv odmah prosljeđuje hitnoj službi. Ozlijeđen je veći broj penjača, Centar 112 je obavijestio policiju i vatrogasce o nesreći, a na teren su došli timovi hitne medicinske pomoći iz naše i Varaždinske županije, kao i policija i vatrogasci koji su osigurali mjesto događaja.

Po završetku uspješno provedene vježbe zamjenik župana, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić zahvalio je sudionicima na pokazanoj stručnosti, koordinaciji i organiziranosti te dodao kako upravo ovakve vježbe pomažu kvalitetnijem reagiranju u hitnim intervencijama. Zahvalama se uime domaćina pridružio i načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec, koji je pohvalio žurne službe na predanom angažmanu u svim situacijama ugroza i nesreća.

Ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković pojasnila je kako je svrha ovakvih vježbi provjeriti i poboljšati spremnost i koordinaciju žurnih službi te unaprijediti način zajedničkog reagiranja u kriznim situacijama. Zaključila je kako žurne službe daju sve od sebe da zbrinu one kojima je potrebna pomoć, pri čemu je najvažnije da djeluju sinkronizirano te sukladno propisima i standardima.

Foto: Ratimir Ljubić, kckzz.hr

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI