Održan prijem povodom 30. obljetnice ustrojstva Zbora narodne garde u Koprivnici

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U ponedjeljak 28. lipnja 2021., na poziv gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića, održan je prijem za predstavnike ratnih događanja u Koprivnici povodom 30. obljetnice ustroja Zbora narodne garde u Koprivnici 28. lipnja 1991. Tom prigodom okupljene je pozdravila zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, a o samim događajima burne 1990. i 1991. govorili su Juraj Grobenski, zapovjednik bataljuna Zbora narodne garde, a danas brigadni general u miru te Zdravko Mikotić, tadašnji predsjednik Skupštine Općine Koprivnica.

Prijemu su nazočili i Zvonimir Peroš, tadašnji djelatnik Teritorijalne obrane, a kasnije zamjenik zapovjednika, Dražen Ivković, zamjenik zapovjednika dragovoljačkog voda i Miroslav Brnica kao sudionik te inicijatori ovog susreta Ivica Jurenec i Damir Vuković kao predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Po završetku prijema položen je vijenac i zapaljene su svijeće kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu u Koprivnici, a u izaslanstvu grada Koprivnice počast su odali uz zamjenicu gradonačelnika i predstavnici braniteljskih udruga, kao i zapovjednik te sudionici prijema. Ostali pozvani sudionici tih ratnih događanja 1991. su se ispričali zbog ranije preuzetih obveza.

Ivica Jurenec, Ksenija Ostriž i Damir Vuković // Foto: Grad Koprivnica

Zbor narodne garde (ZNG) naziv je za oružanu formaciju vojnog ustroja koja je obavljala obrambeno-redarstvene dužnosti u Republici Hrvatskoj, a prethodnica je Hrvatske vojske. Koprivnički ZNG brojio je 575 osoba u postrojbi, a iako se 28. lipnja 1991. smatra datumom ustrojstva, same aktivnosti prikupljanja ljudstva, naoružanja i vojne tehnike započele su organizacijskim predradnjama već u listopadu 1990.

Budući da u to vrijeme Hrvatska vojska formalno još nije postojala, ZNG je djelovao pod okriljem MUP-a pa su tako zajedno sudjelovali u brojim akcijama. Bataljun ZNG Koprivnica je nukleus stvaranja vojnih postrojbi Grada Koprivnice. Sredinom kolovoza bataljun ZNG Koprivnica s bataljunom ZNG Križevci preustrojem ulaze u sastav nove postrojbe 117. brigade ZNG „R“ , koja kasnijim slijedom događaja nakon preuzimanja vojarne u Koprivnici postaje Koprivničko-križevačka 117. „R“ brigada HV-a.

Formalni datum ustrojena brigade je 7. kolovoza 1991. i njezino zapovijedanje preuzima Juraj Grobenski dok je postrojavanje pripadnika održano 1. listopada 1991., dan nakon oslobođenja koprivničke vojarne. Brigada je službeno ugašena 31. srpnja 1992., a njeni pripadnici prelaze u novoosnovane postrojbe Hrvatske vojske.

Tekst i foto: Grad Koprivnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI