Održan sastanak Stožera: Za događaje s više od 100 posjetitelja obavezne COVID potvrde

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko – križevačke županije Ratimir Ljubić danas je održao radni sastanak sa svim općinskim i gradskim stožerima civilne zaštite na području županije te predstavnicima Službe civilne zaštite Koprivnica, PU koprivničko – križevačke, županijske Vatrogasne zajednice i županijskog Zavoda za javno zdravstvo. Teme sastanka bile su trenutna epidemiološka situacija, provedbe odluka, uputa i preporuka Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te razmjena iskustava i analiza aktivnosti, uz dogovor o planovima za buduće razdoblje.

Pročelnica Melita Ivančić i načelnik Stožera Ratimir Lljubić

Načelnik Ljubić uvodno je izvijestio prisutne o trenutnoj epidemiološkoj situaciji na području županije, osvrnuvši se na porast novooboljelih te je naglasio važnost pridržavanja svih epidemioloških mjera koje su na snazi. Odlukom nacionalnog Stožera, okupljanja s preko sto osoba mogu se dozvoliti uz suglasnost lokalnih stožera, koji imaju obvezu kontrolirati provedbu mjera i pružiti pomoć kod organizacije. Podsjetio je kako je Stožer dao suglasnost županijskom Nogometnom savezu da na utakmicama županijskih liga može biti do sto gledatelja bez COVID potvrda, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, no ukoliko je riječ o više od sto gledatelja, obavezne su COVID potvrde, uz suglasnost Stožera. Naglasio je kako je na lokalnom stožerima da kontroliraju provođenje mjera na takvim i sličnim okupljanjima, kako bi se izbjeglo širenje zaraze i potencijalna žarišta. Ljubić se osvrnuo i na skori početak školske godine, dodavši kako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja dati konkretne smjernice, u suradnji s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dr. Draženka Vadla, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla također je upozorila na važnost dosljednog pridržavanja epidemioloških mjera, posebno u situaciji kada raste broj novooboljelih te je pozvala sve građane da se cijepe u što većem broju, kako bi se spriječile teže posljedice, hospitalizacije i ponovni pritisak na zdravstveni sustav. Podsjetila je kako smo bili prva županija koja je organizirala masovno cijepljenje na punktovima, kao i u općinama, a sada je građanima dana mogućnost da na više lokacija prime prvu ili drugu dozu cjepiva, kojih ima u dovoljnim količinama.

Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić

Voditelj Službe civilne zaštite Koprivnica Miroslav Blažotić naglasio je dosadašnju dobru komunikaciju s načelnicima lokalnih stožera i suradnju na zajedničkom rješavanja problema te je naglasio kako im je Služba civilne zaštite i nadalje na raspolaganju za svaku pomoć. Ono što predstoji je revidiranje planskih dokumenata za procjenu rizika, kako bi se vidjelo gdje je potrebno nešto izmijeniti, kao i osposobljavanje članova lokalnih stožera i načelnika općina koje provodi Ravnateljstvo civilne zaštite, što je i zakonska obveza.

Načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž

U ime PU koprivničko – križevačke obratio se načelnik Miroslav Puž koji je kroz kratku analizu okupljene upoznao s aktivnostima nadzora mjera samoizolacije i liječenja u kući kojih je od početka epidemije bilo 11.920. Policijski su službenici također proveli 13.243 nadzora ugostiteljskih objekata, a važno je spomenuti i evidentiranih 10 kaznenih djela koja se odnose na osobe kojima je određeno liječenje u kući, a nisu se toga pridržavale.

Vatrogasni zapovjednik Zvonimir Habijan

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice i zamjenik načelnika Stožera Zvonimir Habijan govorio je o Zakonu o vatrogastvu i obvezama jedinica lokalne samouprave, kao i planovima zaštite od požara te je predstavio informacije o požarnoj sezoni, angažmanu vatrogasaca i vatrogasnoj strukturi na području županije.

Pročelnica Melita Ivančić

Na samom kraju sastanka obratila se pročelnica Melita Ivančić, koja je zadužena za poslove zaštite i spašavanja, kao i za komunikaciju s javnošću, te zaključila kako je komunikacija unutar svih sastavnica civilne zaštite nužna i izuzetno važna kako bi se pravovremeno odgovorilo na sve vrste ugroza, a što se posebno pokazalo na primjeru epidemije koronavirusa.

FOTO: KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI