Održana 1. zlatna bućkalica: Ribiči ‘nabućkali’ četiri soma na Jegenišu

Na jezeru Jegeniš nedaleko od Koprivnice ove subote održano je jedinstveno ribolovno natjecanje u našem kraju pod nazivom 1. Zlatna bućka Podravine. Oni nešto stariji ribiči, posebno oni koji preferiraju ribolov soma, znat će kakva je to vrsta ribolova, koja je sve popularnija u našem kraju. Kao što smo spomenuli, jedini i krajnji cilj ovog ribolova je ulov soma. Radi se nekonvencionalnom načinu ribolova, barem u našem kraju.

Sama riječ bućkanje već mnogo govori. Naime, ribiči love soma iz čamca. Oni imaju posebno izrađenu bućkalicu, a većinom se radi o komadu drveta, kojom proizvode zvuk bućkanjem vode. Smatra se da, ako se to pravilno radi, som osjeti vibraciju i zvuk te se diže prema izvoru. Ribič u čamcu, osim bućkalice, ima i štap s postavljenim mamcem. Cilj je da som, kada se diže prema izvoru vibracije, primijeti mamac na udici te ga proguta. Ribič mora biti spretan jer u istom vremenu mora bućkati i biti spreman dati kontru kako som uzme mamac.

Neki ribiči „flaks“ drže u ruci jer tako mogu odmah povući ribu koja je zagrizala, dok neki to smatraju opasnim jer bi veći som mogao ribiča i potegnuti u vodu. Ovim tehnikom ribiči su lovili u subotu na jezeru Jegeniš, te su ulovili četiri soma. Prva ekipa u poretku bila je ekipa Azil Team (Išina-Pavlović), drugi su bili Mad bait (Golub-Leček), a treći Poletači (Posavec-Hegedušić). Ulov su upisali i ribolovci iz ekipe Cat Fish koji su bili četvrti. Svaka ekipa ulovila je po jednog soma. Ostalih pet ekipa nije imalo sreću ili spretnosti za ulov. Službeni organizator bio je klub Carp Podravina, a inicijatori su bili Karlo Posavec, Tomo Hegedušić i Nikola Wolf.

FOTO Carp Podravina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI