Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Održana završna konferencija projekta „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“

U četvrtak, 27.siječnja s početkom u 11 sati u Vijećnici Centra za kulturu i informacije „Dragutin Novak“ u Ludbregu održana je završna konferencija projekta pod nazivom: „Nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada“, referentnog broja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstva: KK.06.3.1.18.0122.

Riječ je o projektu korisnika Lukom d.o.o., Ludbreg, odobrenog u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Prioritetne osi 6: „Zaštita okoliša i održivost resursa”, Investicijskog prioriteta 6i: “Ulaganje u sektor otpada kako bi se ispunili zahtjevi pravne stečevine Unije u području okoliša“ te Specifičnog cilja 6i1: “Smanjena količina otpada koji se odlaže na odlagališta“.

Provedbom ovog projekta tvrtka Lukom d.o.o. obogatila je svoj vozni park kojim pruža usluge komunalnih djelatnosti svojim korisnicima za još jedno novo, moderno komunalno vozilo. Riječ je o komunalnom vozilu s nadogradnjom za odvojeno prikupljanje više vrsta otpada kako bi se još efikasnije preuzimao proizvedeni otpad na njegovu samom izvoru – kućnom pragu. 

Tijekom same konferencije, direktorica tvrtke Spomenka Škafec naglasila je koji su to benefiti modernizacije njihova voznog parka i kako će to sve utjecati na smanjenje količine otpada koja će se u konačnici odlagati na odlagališta – što je sukladno i samom cilju poziva na koji je projekt prvenstveno i prijavljen. Osim moderniziranja voznog parka kroz nabavku ovog vozila, direktorica Škafec naglasila je i onaj najzabavniji dio koji je realiziran tijekom provedbe projekta, a to je da se kroz posebno osmišljene edukativne radionice prilagođene djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta naše najmlađe educiralo o važnosti pravilnog razvrstavanja otpada pa i korištenja biorazgradivog otpada za kućno kompostiranje, a sve kako bi se kroz takvo djelovanje i od najranije dobi stvorila kolektivna svijest o važnosti smanjenja proizvodnje otpada koji se odlaže na odlagališta. Tijekom provedbe tih radionica djeca su također dobila razne edukativne materijale kao što su platnene vrećice s otisnutom ekološkom temom koju su sami bojali i time smanjili upotrebu plastičnih vrećica prilikom odlaska u trgovinu, te ekološki prihvatljive olovke koje u sebi sadrže sjeme biljke, kako bi zasadili svoju biljku i na taj način učinili prirodu još zelenijom.

Spomenka Škafec, direktorica poduzeća Lukom d.o.o.

Djeca su osim promotivnih i edukativnih materijala dobila zadatke o ponovnoj upotrebi pojedine vrste otpada kako bi naučili kako da smanje njegovu proizvodnju. Tako su npr. od staklenki krastavaca napravili svatko svoju unikatnu kasicu prasicu.

Sve provedene aktivnosti u ovom projektu osmišljene su s krajnjim ciljem da se već u prvoj punoj godini nakon provedbe projekta dođe do željenog rezultata od minimalno 150 tona manje odloženog otpada na odlagalište s obzirom na to da se pravilno sortirani otpad lakše može reciklirati i još jednom postati – sirovina. Kroz podizanje svijesti javnosti o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kroz odrađene projektne aktivnosti, možemo očekivati da će se količina tako prikupljenog otpada kroz godine samo i povećavati, što i jest cilj kako Republike Hrvatske, tako i Europske unije.

Na konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik grada Ludbrega, Dubravko Bilić, koji je pohvalio trud tvrtke da osmisli i provede projekt koji će uz daljnji angažman Lukoma i grada Ludbrega, u smislu buduće izgradnje sortirnice otpada, omogućiti smanjenje količine proizvedenog otpada koji će se odlagati na odlagališta, a time  na kraju krajeva rezultirati i značajnijim uštedama za njihove građane u pogledu nižeg troška komunalnih usluga. Sve će to zasigurno dići kvalitetu žitelja grada i okolnih općina na jednu višu razinu te općenito uz ostale projekte Grada Ludbrega, doprinjeti još čišćem i ljepšem mjestu za život.

Dubravko Bilić, gradonačelnik grada Ludbrega

Ukupna vrijednost projekta je 1.151.600,00 kuna, od čega Europska unija iz sredstava Kohezijskog fonda sufinancira projekt u iznosu od 963.909,58 kuna. To predstavlja 84,9999993 posto ukupno prihvatljivih troškova u projektu, što zasigurno nije zanemariv doprinos. Razdoblje provedbe projekta je 12 mjeseci, te završava sa zaključno 8.veljače 2022.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost tvrtke Lukom d.o.o.

https://strukturnifondovi.hr/

Facebook
Twitter
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI