ODSJEČENI OD SVIJETA “Dođite vidjeti kako izgleda život u pojasu Gaze u kojem za nas nitko ne mari”

Desetine su naseljene u doba kad je postojao cestovni prijelaz preko pruge izravno u ulicu. Zbog blizine željezničkog kolodvora nastalo je pravo malo radničko naselje


Autor: podravski.hr — 07.03.2019. / 18:06 Aktualno

Stanovnici svoje naselje zovu križevačkom Gazom

Dođite vidjeti križevačku Gazu. Potpuno smo izolirani od svijeta i za nas nitko ne mari – glasio je poziv koji smo primili u redakciju. Na vezi je bio Boris Šantek, jedan od desetak stanara ulice Desetine, najjužnije ulice užeg gradskog područja. Šantek veli – i najtužnije.

Desetine su smještene u blizini željezničkog kolodvora, na nekih 300 metara od njega, preko dviju pruga, one zagrebačke i one bjelovarske. Da bi prešli s druge strane zagrebačke pruge i otišli do grada, stanari moraju potegnuti šestotinjak metara prema Prikraju Križevačkom, na suprotnu stranu od kolodvora, i onda se vratiti isto toliko.

– To još i nije toliki problem, automobilom se može. Ali što s pješacima? Pješačkog prijelaza nema. Pruga se može prijeći samo ‘na divlje’, što je opasno. A uskoro će stvari biti još i gore – pripovijeda Šantek.

To „uskoro“ dogodit će se kad se zatvori sadašnji cestovni prijelaz preko pruge i otvori podvožnjak, koji se gradi. Podvožnjak je stotinjak metara odmaknut od ulice, pa će stanovnici, samo da bi se našli s druge strane pruge, morati „potegnuti“ dobar kilometar i pol. Pješaci više neće moći prelaziti „na divlje“ jer će se duž pruge postaviti visoki bukobrani.

– Dosad nismo imali druge, pa se pruga prelazila ‘na divlje’, čak smo bili napravili i stepenice kako bi starijim ljudima bilo lakše, no njih su brzo srušili, a pješački prijelaz nisu napravili. Sad ćemo biti getoizirani – ljuti se Šantek.

Desetine su naseljene u doba kad je postojao cestovni prijelaz preko pruge izravno u ulicu. Zbog blizine željezničkog kolodvora nastalo je pravo malo radničko naselje. No, nakon što je osamdesetih godina pruga nivelirana, a prijelaz zatvoren, naselje je opustjelo. Ipak, u Desetinama i dalje žive ljudi i imaju svojih potreba. Štoviše, nude i rješenje.

– Idealno rješenje bio bi nam prijelaz preko bjelovarske pruge, u smjeru željezničke stanice. Bilo bi potrebno riješiti samo stotinjak metara, nasipati jarak i napraviti put. Neka to bude obična kaldrma, ne mora biti asfalt. Mi smo gradska ulica, zar ne, i svi plaćamo komunalnu naknadu. Nemamo pravo na kanalizaciju, na plin, nemamo asfalt, a ne možemo dobiti ni pješački prijelaz prema gradu… Mi smo građani desetog reda – jadikuje Šantak.

Ipak, kako se čini, njihov prijedlog neće biti prihvaćen.

– Ulica Desetine nalazi se s južne strane pruge Križevci – Zagreb te s istočne strane pruge Križevci – Bjelovar. S obzirom na takav prostorni smještaj, izradom II. pružnog kolosijeka na zapadnoj strani naselja Prikraj, a upravo kako bi se omogućio prijelaz svodnih putova do ulice Desetine i nesmetan prilaz do tih kuća, planirana je izgradnja podvožnjaka. Traženi prijelaz nije realno očekivati, što zbog Hrvatskih željeznica i upitne zakonitosti takvog prijelaza u blizini kolodvora, što zbog činjenice da je riječ o nekoliko privatnih parcela koje se na tom dijelu nalaze – kazali su u gradskoj upravi. (hš)

Pruge su ih odvojile od grada

FOTO: NIKOLA WOLF