ODSTRIJELILI JELENE I SRNU Podravski lovci kažnjeni zbog ‘krivolova’ i prodaje neoznačenog mesa

Nenamjeran propust, fond divljači nije oštećen, a ne postoji ni pojedinačna odgovornost - smatra šef županijskog Lovačkog saveza Nevenko Jakopović


Autor: podravski.hr — 24.11.2017. / 20:05 Aktualno

Ilustracija / Lovac se upucao u glavu (fotografija nema veze s događajem iz teksta)

Podravski lovci odstrijelili su prilikom zajedničkog lova dva jelena i srnu koje nisu smjeli, pa su kažnjeni na koprivničkom Prekršajnom sudu. Optužni prijedlog protiv odgovornih pokrenula je šumarska i lovna inspekcija.
U koprivničkom lovištu, u predjelu Bočka, prije dvije godine odstrijelili su jednog neoznačenog jelena, dva tjedna kasnije srnu u predjelu Evenj te još jednog jelena u listopadu iste godine u predjelu Stružice-lopata.
Ovaj „krivolov“ trebao je biti i tema hitnog sastanka Lovnog ureda Koprivnica, no taj se sastanak zbog sve češćih neslaganja unutar lovačkog saveza nije održao. Postoje čak i pojedinci, tvrde naši izvori, koji iskazuju velik otpor da se takav sastanak, na kojem bi se postavila ključna pitanja, uopće organizira.
Lovci, kako nam tvrde naši sugovornici, uopće nisu znali da je županijski Lovački savez krajem prošle godine kažnjen zbog nepravilnosti u lovu, i to s 15.000 kuna, a Kunoslav Jukić, tada odgovorna osoba, kaznom od 4200 kuna. Odgovorni su, piše u presudi, kažnjeni jer su ‘tijekom lovne godine 2015./16. izvršili lov tri grla krupne divljači, točnije dva grla jelena običnog i jedno grlo srne obične u Zajedničkom otvorenom lovištu br. VI/104 „Koprivnica 1“, te su tako odstrijeljenu krupnu divljač stavili u promet, a da je prethodno nisu označili odgovarajućom oznakom’.
Naši sugovornici kažu da su za ovu presudu čuli samo u kuloarima te da se to ne bi trebalo tako događati.
– Ako je nastala šteta Savezu, treba utvrditi tko jer odgovoran, tj. koje društvo, kako bi se šteta popravila. Upravo iz tih razloga trebamo se sastati kako bismo znali o čemu se radi – zaključio je Zdravko Sirovec iz lovačke udruge Vepar Rasinja, dok se na presudu Prekršajnog suda osvrnuo i predsjednik Županijskog lovačkog saveza Nevenko Jakopović.
– U ovom slučaju došlo je do jednog nenamjernog propusta u označavanju divljači. Fond divljači ovime nije oštećen, a ne postoji pojedinačna odgovornost. Upravo zbog toga u Savezu nismo pokrenuli stegovni postupak, jer nema osnove – smatra Nevenko Jakopović. (md)
FOTO: ILUSTRACIJA